Energie en kernuitstap weer op onderhandelingstafel

Volgens een bron valt over de kernuitstap een akkoord te verwachten.

De regeringsonderhandelaars van de zes partijen (PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A en CDH) zitten sinds 14.30 uur zondagnamiddag opnieuw rond de tafel met formateur Elio Di Rupo. Normaal gezien moesten de hoofdstukken Overheidsbedrijven, Steun aan ondernemingen en Maatschappelijke integratie besproken worden, maar er werd gekozen om te beginnen met het energiedossier en de kernuitstap.

Volgens CDH-voorzitter Benoît Lutgen kan Energie worden afgewerkt, een andere bron stelt dat een akkoord over de kernuitstap te verwachten valt.

Lutgen zei bij het binnengaan van de Wetstraat 10, waar de onderhandelaars samenzitten, dat de koopkracht van de consumenten en de concurrentiekracht van de bedrijven hoe dan ook gevrijwaard moet worden.

Kernuitstap

Zoals bekend voorziet de huidige wet op de kernuitstap dat in 2015 de drie oudste kerncentrales van Doel I en II en Tihange I zouden sluiten. CD&V en Open VLD vrezen dat de energievoorziening in het gedrang komt als die plannen worden uitgevoerd. Ander discussiepunt is het afromen van de nucleaire rente, de winst die energieproducenten boeken uit de afgeschreven centrales.

Energieproducent Electrabel riep de onderhandelaars zaterdagavond nog op om duidelijke beslissingen te nemen en de communiceren. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content