En plots zweeg iedereen over de premier

Didier Reynders © Belga

De rust in de Wetstraat is weergekeerd, maar over wie de nieuwe premier wordt, lossen de onderhandelaars niets. Maggie De Block (Open VLD), die door verschillende kranten opgevoerd wordt als kandidaat-premier, zegt geen kandidaat te zijn.

De coformateurs Kris Peeters en Charles Michel en de delegatieleiders van de vier partijen die aan een centrumrechtse coalitie werken komen vrijdagnamiddag opnieuw samen in het voorzitterschap van de Kamer. De zes willen een stand van zaken opmaken na de marathonvergadering van woensdag en donderdag waar beslist werd dat Marianne Thyssen de Belgische eurocommissaris wordt en de premier uit de liberale familie komt.

Maar wie die premier wordt is voorlopig koffiedik kijken. Zelfs Didier Reynders, die geen eurocommissaris wordt, holde weg van de camera’s. “Het gaat goed met mij”, zei hij. “De onderhandelingen gaan verder. Ik zal er alles aan doen om die tot een goed einde te brengen”.

“Nu eerst de inhoud, daarna pas de postjes”, aldus ook de meeste andere Franstalige liberalen op het MR-hoofdkwartier. Toch liet Françoise Bertieaux, fractieleider in het parlement van de Franse gemeenschap, zich ontvallen dat partijvoorzitter Charles Michel over de nodige capaciteiten beschikt en “uit het juiste hout gesneden is”.

De Block: ‘Ik ben geen kandidaat’

Maggie De Block (Open VLD), die door verschillende kranten opgevoerd wordt als kandidaat-premier, zei geen kandidaat te zijn. “De zaak is nu niet aan de orde”, voegde ze er snel aan toe.

Ondertussen stellen de onderhandelaars een werkschema op voor de komende dagen en weken. Bovenaan de agenda blijft de begroting staan. Dinsdag en woensdag werd al heel wat werk verricht voor de begrotingen van 2015 en 2016. Maar er is een globaal kader nodig om echte knopen te kunnen doorhakken in de verschillende hoofdstukken van de formateursnota en het toekomstige regeerakkoord.

De coformateurs en partijvoorzitters willen ook nagaan hoever de verschillende werkgroepen staan met het integreren van de voorstellen en opmerkingen die door de partijen werden gemaakt tijdens de eerste lezing. Daarnaast moet ook het werkschema worden opgesteld voor de volgende dagen en weken, te beginnen met zaterdag en maandag. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content