Elio Di Rupo: ‘Kans dat regeringsvorming opnieuw 500 dagen aansleept is reëel’

Premier Elio Di Rupo (PS) © BELGA

Volgens premier Elio Di Rupo (PS) is de kans reëel dat de regeringsvorming opnieuw 500 dagen zal aanslepen. ‘Je hoeft geen universitair diploma te hebben om dat in te zien.’

“We moeten eerlijk zijn, het risico bestaat dat de komende regeringsonderhandelingen opnieuw 500 dagen zullen aanslepen”, aldus de eerste minister Elio Di Rupo (PS) in een interview met de Franstalige Sudpresse-kranten.

Volgens de PS’er moet een scenario waarbij de regeringsvorming ontzettend lang aansleept, te allen tijden worden vermeden. “Maar de kans is groot dat er zich opnieuw een extreem moeilijke situatie voordoet. Er zijn namelijk 88 Nederlandstalige Kamerleden, als zij 40 of 45 zetels behalen, kan je er niet omheen dat het moeilijk zal worden. Je hoeft geen universitair diploma te hebben om dat in te zien”, zei hij.

De premier liet in de krant verstaan, dat hij zelf niet per se droomt van een Di Rupo II. “Het belangrijkste is dat de PS het maximum uit de verkiezingen haalt.” Maar indien de PS een goede score neerzet, lijkt een tweede ambtstermijn een logisch gevolg voor de premier.

“Over een plan B heb ik nog niet nagedacht. Eerst de verkiezingen van 25 mei en daarna zien we wel”, aldus Di Rupo.

Paul Magnette: ‘Geen regering zonder Franstalige meerderheid’

In La Libre Belgique maakte PS-voorzitter Paul Magnette duidelijk dat hij geen goed oog heeft op een regering mét N-VA en zonder Franstalige meerderheid in de Kamer.

Voor Magnette is het belangrijk dat de volgende regering een meerderheid heeft in beide taalgroepen. “In tegenstelling tot Didier Reynders ben ik niet bereid om in een regering te stappen mét N-VA en zonder Franstalige meerderheid.”

Magnette waarschuwde daarnaast voor een “regering van rechtsen”, met N-VA, CD&V, Open VLD en MR. “Dat zou een bloedbad worden voor de Franstaligen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content