Electrabel: ‘Doel 4 blijft onbeschikbaar tot 15 september’

Doel © BELGA

Electrabel houdt vast aan de inschatting dat Doel 4 tot 15 september onbeschikbaar zal zijn.

Electrabel houdt vast aan de inschatting dat Doel 4 tot 15 september onbeschikbaar zal zijn. Zo reageert de uitbater van de kerncentrale op berichten in de media dat Doel 4 mogelijk tot het eind van dit jaar uit zal liggen.

Vanwege het onderzoek en nodige herstellingen houdt Electrabel ermee rekening dat Doel 4 voorlopig tot 15 september onbeschikbaar zal zijn. “We hebben nog geen volledig zicht op de schade en herstellingsduur”, zo deelde woordvoerster Geetha Keyaert mee. “Als we meer zicht hebben op de schade en herstellingsduur, zullen we de markt opnieuw informeren.”

Maandag had de uitbater nog maar meegedeeld dat de turbine van Doel 4 een maand extra stil ligt, omdat verdere schade-evaluatie nodig is. De eerder vooropgestelde wederindienststelling op 18 augustus was immers niet meer haalbaar. Electrabel deelde toen mee dat 15 september voorlopig is vooropgesteld als nieuwe datum, maar merkte ook op dat die datum nog naar voren of achteren kan worden opgeschoven.

Op dinsdag 5 augustus viel Doel 4 stil nadat één of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie van de turbine hebben laten weglopen naar een ondergronds reservoir. Door het wegvallen van de olie raakte de turbine oververhit en viel de reactor automatisch uit. Het parket van Dendermonde en de nucleaire regulator FANC onderzoeken of er sprake is van kwaad opzet. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content