‘Eind jaren 80 mislukte onderhandeling over teruggave De Rechtvaardige Rechters’: getuige

© Belga Image

In de jaren 80 heeft de toenmalige Kredietbank onderhandeld met een bemiddelaar over de teruggave van het gestolen schilderij ‘De Rechtvaardige Rechters’, beweert een gewezen directielid van de bank. De onderhandelingen mislukten omdat de tegenpartij plots terugdeinsde.

De beweringen werden tegenover de VRT-nieuwsdienst gedaan door de intussen 93-jarige Jan Bosselaers, een van de vijf leden van het toenmalig directiecomité van de Kredietbank (nu KBC). De bank stond toen onder leiding van Jan Huyghebaert, gewezen CD&V-havenschepen van Antwerpen.

500.000 euro

‘Huyghebaert heeft aan zijn collega’s gevraagd of hij dat eventueel zou mogen doen’, aldus Bosselaers. ‘Of dat bedrag, door bemiddeling van die advocaat van wie hij de naam niet heeft gezegd, mocht worden overgemaakt aan de familie die in het bezit was van het schilderij.’

Volgens Bosselaers was er sprake van een bedrag van 20 miljoen Belgische frank, omgerekend circa 500.000 euro.

Schrik

Er werd vervolgens gediscussieerd over de juridische kant omdat de bank mogelijk kon beschuldigd worden van heling. Uiteindelijk werd het licht op groen gezet, maar de onderhandelingen sprongen af omdat de tegenpartij plots schrik kreeg.

Huyghebaert bevestigde aan de VRT dat het verhaal in grote lijn klopt, maar preciseert dat hij zelf geen contact heeft gehad met de bemiddelaar of de opdrachtgever.

80 jaar

'Eind jaren 80 mislukte onderhandeling over teruggave De Rechtvaardige Rechters': getuige
© Belga Image

Het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ van de wereldberoemde polyptiek ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Een tweede gestolen paneel werd snel teruggevonden, maar ‘De Rechtvaardige Rechters’ is nooit teruggevonden.

De hoofdverdachte, Arsène Goedertier, overleed zonder informatie te geven over waar het paneel verborgen ligt.

‘Schrik’

Vorig jaar nog maakte de VRT melding van een getuigenis waaruit blijkt dat het paneel nog altijd bewaard wordt door een vooraanstaande Gentse familie.

Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek, zei die informatie te hebben van Robert Senelle, de overleden hoogleraar grondwettelijk recht.

'Eind jaren 80 mislukte onderhandeling over teruggave De Rechtvaardige Rechters': getuige
© Belga Image

‘De erfgenamen durven er niet mee naar buiten te komen uit vrees voor een schandaal’, aldus VRT toen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content