Koen Meulenaere

Eigen fans

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De supporterslegioenen van de toppers zijn een grotere bedreiging voor hun eigen club dan voor de tegenstander.

Wat Herman Van Holsbeeck en Ariël Jacobs op de fandag van Anderlecht is overkomen, is het gevolg van de verkeerde politiek van onze clubs om in hun stadions steeds minder bezoekende fans toe te laten, en zo meer plaatsen vrij te houden voor de eigen supporters. Uit financieel oogpunt misschien een logische beslissing, uit sportief oogpunt een flater.

De supporterslegioenen van de toppers zijn namelijk een grotere bedreiging voor hun eigen club dan voor de tegenstander. Komt die het eerste kwartier ongehavend door, dan keert de massa zich al snel tegen het eigen elftal. Eerst met afkeurend gemompel, dan met boos gejoel, en tot slot met een striemend fluitconcert. Bij de rust! Begin dan maar aan de tweede helft.

Na de wedstrijd worden spelers en de trainers beschimpt tot op de parkeerplaats. De bestuursleden worden belaagd aan de halte van de bus of de tram, want hun auto’s zijn nog tijdens de wedstrijd tot schroot herleid. Vorig seizoen durfden sommige voorzitters al niet meer in hun eigen stadion opdagen, en anderen werden aan hun privéwoning door een dreigende meute opgewacht.

Via het internet organiseren de fans al na enkele weken het verzet, spandoeken met een breedte van tachtig meter worden vakkundig vol geschilderd met verwijten en verwensingen aan de eigen voorzitter of de sportief directeur. Clubs met twintigduizend abonnees zoals Anderlecht, Standard, Club Brugge en Genk, leven steeds meer in angst voor hun eigen aanhang, veel meer dan voor die van de concurrentie. Als Anderlecht op Standard gaat voetballen, worden de paarswitte dirigenten niet aangevallen door de hooligans van Standard, die hebben het te druk met hun eigen leiders, maar door het meegereisde paarswitte tuig.

Hier moet drastisch worden ingegrepen, en dan is uw Scout met zijn verplichting tot een dagelijkse goede daad en raad nooit ver af: behoud in de nok van de tribune slechts een paar kleinere vakken voor de eigen supporters, en stel al de rest ter beschikking van de bezoekers. Uw elftal zal er baat bij hebben

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content