Egyptisch parlementslid loog over aanval om neuscorrectie te verbergen

© Reuters

Anwar Al-Bulkimy, Egyptisch parlementslid van de ultra-conservatieve Nour-partij, beweerde onlangs op straat aangevallen te zijn. In realiteit lag hij echter in het ziekenhuis na een neuscorrectie.

Parlementslid Anwar Al-Bulkimy beweerde dat gemaskerde, met pistolen gewapende mannen hem hadden aangevallen en 16.000 dollar van hem hadden gestolen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Het nieuws zorgde voor ongerustheid over de manier waarop het leven, en meer bepaald de ordehandhaving, in het Egypte van na de revolutie verloopt.


Neuscorrectie

Vooral de Nour-partij, waar Bulkimy lid van was, was zeer ontzet door de aanval en vroeg kwaad antwoorden van de minister van Binnenlandse Zaken. Maar nu blijkt dat Al-Bulkimy’s verhaal volledig verzonnen was. De man lag gewoon in het ziekenhuis om te herstellen na een neuscorrectie.

Terwijl hij in het ziekenhuis verbleef, vertelde Al-Bulkimy zijn verzonnen verhaal aan verschillende journalisten en collega-politici. Maar even later kwam Hamdy Abdel-Khalek Farag, de plastische chirurg die hem opereerde, met de waarheid naar buiten. De man belde in op een televisieshow op satellietzender Al-Hayat en liet weten dat het parlementslid op het moment van de zogezegde aanval op de operatietafel lag.


Uit de partij gezet

De Nour-partij stond in eerste instantie nog pal achter Al-Bulkimy, maar een onderzoek wees uit dat zijn verhaal inderdaad verzonnen was. Daarop werd hij uit de partij gezet. Al-Bulkimy diende zelf zijn ontslag bij het parlement in, maar dat moet nog aanvaard worden door de voorzitter van het parlement. Om Al-Bulkimy te vervangen, moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Daarnaast heeft de openbaar aanklager het ministerie van Justitie gevraagd de zaak te onderzoeken. Eens Al-Bulkimy’s parlementaire onschendbaarheid is opgeschort, kan hij worden aangeklaagd voor het afleggen van valse verklaringen aan de politie.

De zaak rond Al-Bulkimy is extra beschamend vanwege zijn lidmaatschap van een Islamistische partij. “Deze religieuze partijen gebruiken religie op een gevaarlijke manier wanneer het op politiek aankomt”, liet Bassel Adel, een liberaal parlementslid van de Vrije Egyptenaren-partij, weten aan de Guardian. “Omdat ze beweren de Islam te vertegenwoordigen, kan er nu een link gelegd worden tussen wat Al-Bulkimy deed en de Islam. En dat is verkeerd.” Daarbij komt nog dat Al-Bulkimy’s zijn verhaal vertelde nadat er werkelijk twee Islamisten op straat waren aangevallen. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content