Eerste dove kleuter krijgt tolk gebarentaal in de klas

Voor het eerst heeft een dove kleuter ook een tolk Vlaamse Gebarentaal in de klas. De ouders van de driejarige Basil dwongen dat recht af.

Er is een decreet in de maak dat het recht op een tolk vastlegt voor kinderen in het basisonderwijs. Het Laatste Nieuws en De Standaard berichten over het dossier.

Moedertaal

Een regeling met tolkuren bestaat al vanaf het secundair onderwijs, maar is er nog niet voor het basisonderwijs. Maar “we wilden koste wat het kost dat onze zoon het kleuteronderwijs kan volgen in zijn moedertaal: de Vlaamse Gebarentaal”, zeggen de ouders van Basil, die ook doof zijn.

Ze trokken met die vraag naar het ministerie van Onderwijs, maar kregen daar nul op het rekest. Daarop besloten ze juridische stappen te ondernemen.

“Na een jaar procederen vroeg het ministerie ons tot een minnelijke schikking te komen. In april gingen ze ten slotte akkoord om Basil voor de rest van dit schooljaar én het volgende een doventolk toe te wijzen”, zeggen ze.

Twintig uur per week

Basil, die in de eerste kleuterklas zit van een basisschool in Brugge, heeft nu recht op twintig tolkuren per week. Vanaf volgend schooljaar zullen ouders tolkuren voor hun dove kinderen al in het kleuteronderwijs en het lager onderwijs kunnen aanvragen, op voorwaarde dat de leerling voldoende kennis heeft van de Vlaamse Gebarentaal. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content