Niels De Rudder

‘Eerst wel, dan geen kogelvrij vest op Aalst Carnaval: ze maken ons zo zot meneer’

Niels De Rudder Lid van SP.A

Niels De Rudder, SP.A-er uit Aalst, heeft er vragen bij dat burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) rondttoeterde dat hij misschien een kogelvrij vest zou dragen tijdens het carnaval. ‘Voor Aalst heerst geen concrete dreiging, maar dat belet sommigen niet om er wel die sfeer rond te creëren. Ze maken ons zo zot als ze maar willen meneer.’

Het gebeurt wel vaker de laatste dagen dat ik in aanloop van Aalst carnaval aangesproken word met de vraag of ‘we’ bang moeten zijn voor een aanslag. Er was een tijd dat ik ostentatief met een draaiende wijsvinger tegen de slaap dergelijke bangmakerij van tafel had geveegd. Maar dat doe ik nu niet. Met ‘de kans is wel erg klein’ maak ik er mij vlug vanaf. Bij de bakker, in de frituur of op café, de vraag keert telkens opnieuw terug en klinkt elke dag wat bezorgder. Ze maken ons zo zot meneer.

Een goede vriend van mij heet Murat. Murat is Vlaming, en u gelooft het nooit, ook genetisch! Zijn ouders wilden in de slipstream van de flowerpower eens gek doen, trendsetten, en gaven hun eerstgeborene een vreemd klinkende voornaam. Gezien de tijdgeest waarin we leven heeft Murat zijn smoeltje niet mee. Als zuiders type heeft hij een licht donkere huidskleur, kastanjebruin sluikhaar en een hippe baard. Er was een tijd dat mensen uit interesse naar de herkomst van zijn voornaam visten, nu hengelen ze naar een mogelijke dubbele nationaliteit. Murat zal carnaval dit jaar aan zich laten voorbij gaan. Hij heeft er niet zoveel zin in. Ze maken ons zo zot meneer.

En dan zijn er types die er maar al te graag een schepje bovenop doen. Aalst carnaval staat voor de deur. Er was een tijd dat het overgrote merendeel van de bevolking pas na het bekijken van het zeven uur-journaal op zondag wist dat de stoet door de straten van Aalst getrokken was. Een evenement dat ongeveer hetzelfde aantal toeschouwers trekt als een voetbalmatch in de premier league. Alhoewel carnaval voor de Aalstenaar het hoogtepunt van het jaar is, is het dat voor de andere Vlamingen en Belgen niet. Hoe ze de geliefde daags ervoor een onvergetelijke Valentijn kunnen bezorgen, daar liggen ze dan wel weer wakker van.

Dus carnaval Aalst zou ook dit jaar voorbij gegaan zijn zonder dat de massa het zou opgemerkt hebben. Net zoals dat bij de Bommels in Ronse kon – een kleine week na de aanslagen in Parijs – waar ook jaarlijks een aantal duizenden bezoekers naartoe komen.

Vergrootglas

Maar dat is buiten onze burgervader Christoph D’Haese (N-VA) gerekend. Geen kans laat de man onbenut om in de media te verschijnen. Daarvoor staat hij in Aalst bekend. U kon zien en lezen dat de man eerst wel en dan geen kogelwerende vest zal dragen op het carnaval. Er worden ook extra manschappen ingezet om carnaval voor iedereen veilig te laten verlopen. Er is warempel zelfs een evacuatieplan geoefend. Zou u zich veilig voelen bij het lezen van dit alles? Ze maken ons zo zot meneer.

Voor Aalst heerst geen concrete dreiging, maar dat belet sommigen niet om er wel die sfeer rond te creëren. Wellicht had tot voor kort geen enkele jihadist ooit van dit volksfeest in een provinciestad gehoord. Daar is nu alvast verandering in gekomen. Men heeft in het opzoeken van media-aandacht het vergrootglas in verkeerde handen geduwd. Het kon toch ook allemaal in stilte gebeuren, denk ik luidop. Ze maken ons zo zot als ze maar willen meneer.

Okkozjeprot

Laat ik u even zot maken. Als u naar Aalst carnaval afzakt, is uw veiligheid nooit te garanderen. U kan verweten worden om die opzichtige puist in het gezicht. U kan een zak bloem over u heen krijgen of erger, een rotte vis in uw nek krijgen waarvan de geur nog weken in uw neus zal blijven hangen. Trekt u, wat wij in ons sappig dialect ‘een okkozjeprot‘ (gelegenheidsliefje) noemen, wat te dicht tegen uw gillet, dan kan het gebeuren dat u de griep oploopt. De griep die dit jaar in alle hevigheid toeslaat en waarschijnlijk meer dan de gewoonlijke 2000 dodelijke slachtoffers zal maken.

Het kan gebeuren dat u een kassei opzoekt, niet omgekeerd, omdat u wel erg diep in het glas gekeken hebt en het evenwicht verloor. En voor velen zal het gebeuren dat de maag en darmen in staking gaan omdat u, naar eigen zeggen, iets verkeerd gegeten hebt! Als we tegen u praten, zal u daar geen woord van begrijpen. Het is een vreemd taaltje. En dat is maar goed ook. Maar al zien we er gevaarlijk uit en spreken we iets wat lijkt op een bandietentaal, we zijn dat niet. We maken u alleen maar een beetje zot meneer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content