Opinie

Een traditionele jongen

“Trouwen in Turkmenistan is duur. Mijn ouders betaalden 300 dollar cash, 400 aan juwelen, 200 aan kledij, een koe en vijf schapen als bruidsschat.

Het contact met westerse toeristen heeft Bava’s voeling met de Turkmeense zeden en gewoonten niet verminderd. Integendeel, Bava is eigenlijk een heel traditionele jongen.

“Mijn ouders hebben een vrouw voor me gezocht, die ik pas voor het eerst zag op de trouwdag. Zij had mij al wel op foto gezien, weliswaar een oudere foto, van toen ik jonger en mooier was. Ze schrok zich rot toen ze mijn kalende hoofd zag.

Ik wil geen knappe vrouw als echtgenote. Ik zou jaloers zijn als andere mannen haar zouden nastaren. Bovendien denken mooie vrouwen al gauw dat ze beter verdienen.

Ik wilde vooral een goede vrouw. Het levensdoel van de meeste Turkmenen is kinderen krijgen, en er voor zorgen dat zij op hun beurt kunnen huwen. Ik heb vier kinderen, en zou er gerust meer willen. Maar het wordt moeilijk om ze allemaal te voeden.”

“Trouwen is duur. Mijn ouders betaalden 300 dollar cash, 400 aan juwelen, 200 aan kledij, een koe en vijf schapen als bruidsschat. Mijn trouwfeest kostte in totaal 3000 dollar.

De ouders van een bruid vragen in eerste instantie veel meer, om duidelijk te maken dat hun dochter veel waard is. Vervolgens wordt er onderhandeld tussen beide partijen. De ouders van de bruidegom bieden af, tot er een overeenkomst is.

Volgens de traditie betalen de ouders het huwelijk van de oudste zoon, ik dus, die op zijn beurt opdraait voor zijn jongere broer. Momenteel spaar ik al mijn geld om hem te kunnen laten trouwen.”

“De eerste huwelijksnacht is spannend. Niet alleen voor het koppel, maar voor de hele familie. Na de “eerste keer” veegt de vrouw wat bloed op een wit doekje, dat de volgende ochtend aan een tante van de man wordt getoond. Pas dan houdt het huwelijk stand.”

Wat met de jongens? Worden zij ook verondersteld maagd te zijn? “Nee, want dat kan toch niet worden gecontroleerd. De meeste stadsjongens hebben sex voor het huwelijk gehad. In de dorpen komt dat maar zelden voor.

Ikzelf heb ook vriendinnetjes gehad voor mijn huwelijk, maar ik heb geen enkel leven verwoest. Ze kwamen zelfs naar mijn trouwfeest.”

“Als je de vrouw teder wil houden, moet je haar ziel weten te bereiken. Hang de edelstenen om haar hals, op haar rug en haar borst, maar kom niet aan haar gezicht dat alleen al meer dan duizend stenen van smaragd waard is. (…) “Een roos doet het goed in de tuin, de vrouw en de dochters in huis”, placht Noah te herhalen. Wat een huis mooi maakt en aankleedt zijn de dochters en de vrouw.”

(Uit: Ruhnama, Saparmyrat Turkmenbashi, 2005, Nederlandstalige versie, pagina 31)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content