Een op de vijf Belgen bezorgd over persoonlijke veiligheid

Militairen arriveren aan de gevangenis van Vorst, tijdens de algemene staking van 9 mei 2016. © Belga

Achttien procent van de Belgen maakt zich zorgen over zijn veiligheid. Tieners, dertigers en zestigplussers voelen zich het onveiligst. Internationaal gezien blijft onze bezorgdheid relatief beperkt. Dat blijkt uit een online enquête van marktonderzoeksbureau GfK in juni 2016.

Uit GfK’s onderzoek rond ons veiligheidsgevoel blijkt dat 18 procent van de mannen piekert over zijn persoonlijke veiligheid tegenover 17 procent van de vrouwen. De hoogste scores vallen bij tieners (24 procent), dertigers (22 procent) en zestigplussers (22 procent) te noteren.

In internationaal perspectief valt de bezorgdheid van de Belgen nogal mee, stelde GfK vast, dat het onderzoek voerde bij meer dan 25.000 consumenten in 21 landen. België staat op de vierde plaats in het klassement van de veiligheidsperceptie. Enkel Zweden, Nederland en Duitsland voelen zich veiliger. Daarentegen is in Brazilië en Turkije meer dan de helft ongerust. In Brazilië loopt het percentage op tot 64 procent en in Turkije tot 54 procent. Daarna volgen Mexico (48 procent), Argentinië (43 procent) en Rusland (42 procent).

GfK wijt de forse scores in de Latijns-Amerikaanse landen en Rusland aan het hoge aantal gewelddadige misdaden en moorden en in Turkije aan de angst voor een terroristische aanval. Wereldwijd geeft bijna een derde van de respondenten aan dat ze altijd bezorgd zijn over hun veiligheid. Slechts tien procent beweert dat ze hier niet over piekeren. Vrouwen zijn lichtjes meer geneigd dan mannen om zich zorgen te maken: 34 procent tegenover 30 procent. Leeftijd heeft weinig impact op de bezorgdheid over veiligheid. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content