Een onvoldoende voor de Vlaamse fietspaden

© Belga

Het comfort van de Vlaamse fietspaden scoort amper 4,5 op 10.

De Fietsersbond heeft op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) met speciale meetfietsen de fietspaden langs 16 Vlaamse gemeenten afgeschuimd. In totaal werd 1.300 kilometer aan fietspaden getest op comfort en kwaliteit.

Klinkers en tegels

Het gebrekkige comfort is volgens Bruno Coessens van de Fietsersbond onder meer toe te schrijven aan de gebruikte materialen. “In 40 procent van de gevallen gebruikt men nog niet-monolithische materialen zoals klinkers of tegels, maar die zijn zowel duurder als minder comfortabel dan asfalt”. Asfalt scoort veruit het beste op het vlak van rijcomfort.

Een andere reden voor de slechte score is de soms slechte aansluiting van fietspaden ter hoogte van kruispunten. Fietspaden worden aan kruispunten vaak onderbroken door regengoten of boordstenen. Die oneffenheden doen het rijcomfort meteen drastisch zakken.

Geen excuus

Volgens minister Crevits is er “geen excuus” voor de slechte score op het vlak van comfort. “We moeten vooruit. Maar we zien al beterschap bij de fietspaden die de laatste zes jaar zijn aangelegd. Steeds vaker gebruikt men asfalt en dat verhoogt het rijcomfort”, aldus Crevits.

De Vlaamse fietspaden scoren wel beter op het vlak van breedte (6,7 op 10) en de nodige tussenruimte tussen het fietspad en de rijweg (6 op 10).

Minister Crevits hoopt met een aantal ingrepen ook de resultaten op het vlak van rijcomfort in de toekomst te verbeteren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content