Dure groene landbouwsubsidies leveren milieu niets op

© Belga

In Vlaanderen wordt dit jaar meer dan 90 miljoen euro betaald om boeren te belonen voor ecologische inspanningen. Maar de lat ligt zo laag dat er nauwelijks resultaat te verwachten valt.

Dat schrijft De Standaard. Het hervormde Europese landbouwbeleid dat dit jaar in werking treedt, gaat uit van de veronderstelling dat je boeren met subsidies kan stimuleren om het milieu en de biodiversiteit van het platteland te verbeteren.

Uit het rapport in Science, waarvoor een twintigtal onderzoekers uit acht landen het vergroeningsbeleid onder de loep namen, blijkt nu dat het beleid contraproductief is, omdat het heel Europa over dezelfde kam scheert en daardoor onder meer tekortschiet voor gebieden waar de biodiversiteit extra bescherming nodig heeft.

Dat zegt Trees Robijns van Birdlife International, die bijdroeg aan het rapport. “Wij, de natuurorganisaties, hebben die hervorming mee verdedigd. Maar nu moeten we vaststellen dat van de oorspronkelijke ideeën nauwelijks iets overblijft, en dat het in plaats van een vergroening een grote greenwashing is geworden”, luidt het.

Bosrand aan het bedrijf

Nog volgens De Standaard is de opvallendste voorwaarde waaraan elk bedrijf moet voldoen om de volledige inkomenssteun te krijgen dat het 5 procent van zijn akkerland moet reserveren voor natuur.

Maar omdat dat enkel voor grote bedrijven geldt, ontsnapt het grootste deel van de bedrijven aan die maatregel. Bij de overige bedrijven geldt dat wie met zijn bedrijf langs een rivier of een bosrand gevestigd is, meteen al aan de voorwaarden voldoet. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content