Drones krijgen groen licht van privacycommissie

Drone © REUTERS

Hoewel de privacycommissie drones als een intrusieve technologie voor de privacy beschouwt, zet ze toch het licht op groen voor de regelgeving van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) rond drones. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Voor alle duidelijkheid: het gebruik van drones zelf heeft niets met privacy te maken. Pas wanneer de drones persoonsgegevens verwerken – bijvoorbeeld door een camera – is privacy een issue. De privacycommissie vindt drones wel een meer ingrijpende technologie voor de privacy dan vaste camera’s of gewone bewaking vanuit de lucht: door hun hoge vlieghoogte zijn ze minder zichtbaar.

Een drone is ook moeilijker opspoorbaar want het is geruisloos en de persoon die hem bestuurt is moeilijk te vinden. Het toestel kan ook informatie verzamelen doorheen muren, daken, puin of wolken, overdag en ’s nachts. Bovendien kan het niet alleen videobeelden maken, maar ook communicatiesignalen afluisteren, gezichten opsporen, bewegingen registreren of abnormale verplaatsingen melden.

Ondanks al die bedenkingen geeft de privacycommissie toch een positief advies voor het Koninklijk Besluit van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Haar KB stelt immers duidelijk dat de privacywetgeving moet worden toegepast. En de commissie is vooral lovend omdat de privacywetgeving in de opleiding van dronebestuurders wordt opgenomen. (BELGA/NSK)

Partner Content