Door cipiersstaking krijgt leukemiepatiënt in Vorst geen medicatie

Stakende cipiers in Vorst © BELGA

In de gevangenis van Vorst krijgt een leukemiepatiënt door de cipierstaking zijn medicatie niet meer dagelijks toegediend.

In de gevangenis van Vorst krijgt een leukemiepatiënt door de cipierstaking zijn medicatie niet meer dagelijks toegediend, bericht De Standaard.

De 19-jarige patiënt zit sinds februari in voorhechtenis in Vorst. De man verblijft illegaal in ons land en wordt ervan verdacht criminele feiten te hebben gepleegd. Zijn advocaat Said Aboulakil diende een regularisatie-aanvraag in omdat zijn cliënt lijdt aan leukemie, een ziekte die in zijn thuisland Marokko niet behandelbaar zou zijn.

Doorverwijzing naar ziekenhuis

‘De cipiersstaking brengt de gezondheidszorg in de gevangenis in gevaar’, zegt advocaat Said Aboulakil in de krant. ‘Als het zo verder gaat, vallen er straks doden.’ In het geval van zijn patiënt gaat het om het gebrek aan dagelijkse medicatie tegen het teveel aan witte bloedcellen om de leukemie onder controle te houden.’

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt al meer dan een maand geen arts gezien. ‘Bovendien besliste de gevangenisarts op 9 maart dat hij naar een gespecialiseerd ziekenhuis moest worden gebracht. Maar aan die doorverwijzing werd geen gehoor gegeven’, klinkt het.

Ook een gevangenisarts bevestigt in de krant dat hun werk door de aanhoudende staking ‘stilaan onmogelijk wordt.’

Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het gevangeniswezen, benadrukt dat alles in het werk wordt gesteld om de medische dienst van de gevangenis goed te laten werken.

Laatste voorstel

Door cipiersstaking krijgt leukemiepatiënt in Vorst geen medicatie
© Belga

De cipiers zijn al sinds eind april in staking, waardoor de politie bepaalde taken in de gevangenissen moet overnemen. Vrijdag waren er problemen met werkonwillige federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest maandag en dinsdag nieuwe problemen. Als minister van Binnenlandse Zaken kan Jambon (N-VA)stakende agenten opvorderen, indien hij dat 24 uur vooraf aankondigt. Dat is zondag ook effectief gebeurd.

Een beslissing waarin minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich in kan vinden. Voorts benadrukt hij dat de tekst die nu voorligt om tot een compromis te komen ‘het laatste en ultieme voorstel is.’ Het nieuwe protocol van akkoord kreeg in elk geval al verschillende klappen. Cipiers in Andenne en Dinant verwierpen het al. In de andere gevangenissen zal vandaag gestemd worden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content