Dominique Van Malder: ‘Iemand spelen die dénkt dat hij Johnny Cash is: dat bleek het boeiendst’

'Iemand spelen die dénkt dat hij Johnny Cash is: dat bleek het boeiendst.' © Gregory Vlieghe
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Acteur Dominique Van Malder overweegt om zijn blonde haardos zwart te verven: hij speelt met de band Ride This Train een ode aan The Man in Black, Johnny Cash.

Waar was u op 12 september 2003, de sterfdag van Cash?

Dominique Van Malder: Op een boot in Brussel. Kaaitheater organiseerde daar een comedyfestival. Ik zag er de Porrortrilogie van Ontroerend Goed en zette achteraf de bloemetjes buiten. De vogeltjes floten toen ik naar huis wandelde. Ineens zag ik de frontpagina van een krant met een prachtige zwart-witfoto van Cash. Ik begreep dat er een held was heengegaan. Hij behoort tot de artiesten naar wie ik al opkijk sinds mijn tienerjaren. Eerst ontdekte ik zijn hit Ring of Fire, nadien de straffe plaat American Recordings.

Waarom is hij een held?

Van Malder: Ik heb respect voor kwetsbare mensen die ondanks een dramatische levensloop bloedeerlijk in het leven staan. Cash’ jongere broer Jack stierf op veertienjarige leeftijd door een ongeval met een houtzaag. ‘De verkeerde is dood’, zei zijn vader. Groei zo maar eens op. Cash vond troost in de muziek en in het geloof, al worstelde hij ook met drugs. Ik herken dat. Ik ben opgegroeid in een eenvoudig arbeidersgezin. Muziek, film en literatuur waren mijn vluchtroute.

Cash vond troost in de muziek en in het geloof, al worstelde hij ook met drugs. Ik herken dat.

Hoe is de band Ride This Train bij u terechtgekomen?

Van Malder: Hun manager, Geert Decock, is ook de manager van De Dolfijntjes, de band van acteurs Wim Opbrouck en Wim Willaert. Toen Wim Willaert hoorde dat Ride This Train – sinds 2015 een zeskoppige Johnny Cash-coverband – een theatertournee plande, dacht hij hardop dat dat iets voor mij zou zijn. En dat dacht hij goed! Eindelijk kan ik de rockster spelen die ik wilde zijn. (grijnst)

Vertolkt u Cash?

Van Malder: Dat was de bedoeling. Zo schreef Dominiek Vandevenne, eindredacteur bij Woestijnvis en countrylover, ook de tekst, die barst van de leuke weetjes en grappige anekdotes. Maar het bleek boeiender om iemand te spelen die dénkt dat hij Cash is. Dus speel ik Franky. Met dat personage eer ik een overleden patiënt uit het Psychiatrisch Centrum Guislain in Gent, waar ik soms theaterprojecten begeleid. Hij was mijn mascotte. Hij geloofde dat hij Rod Stewart was en doolde als een psychotische jukebox door de gangen. Hij was dé energieke stoorzender.

Franky gaat dus op tournee met Ride This Train. Die rol staat me toe tussen de muzikanten te flaneren. Ik heb zelfs een flightcase vol percussiespeelgoed! We spelen in een concertopstelling en de band respecteert de vierde wand. Maar of Franky dat zal doen? Ik weet het niet. Hij heeft ook een boon voor zangeres Els Meurisse. Zij vertolkt Cash’ vrouw, June Carter, en is als enige niet in het zwart gekleed.

Voor Canvas hebt u Radio Gaga gemaakt, waarin u en Joris Hessels met een caravan naar bijzondere plekken reden, er mensen interviewden en verzoeknummers draaiden. Welk nummer zou u zelf aangevraagd hebben?

Van Malder:Hurt van Johnny Cash. Het is zijn laatste hit, een cover van Nine Inch Nails. Hij was wat hij zong. Hij heeft zichzelf pijn gedaan… Ook ik werk te hard en doe daardoor mezelf en mijn naasten pijn. Na deze productie, die we ook – naar Cash’ voorbeeld – in de gevangenis spelen, starten de opnames van de VRT-reeks Albatros, die ik samen met Wannes Destoop en Tom Dupont heb geschreven. En dan is er even niks. Met Joris koester ik wel de droom om een remake te maken van het Radio 2-programma Het Eenzame Hartenbureau. Wie zien onszelf al als muzikale radiotherapeuten de ether in gaan. Maar eerst troosten, lachen én even crashen met Cash.

Johnny Cash: the Man and the Music door Dominique Van Malder en Ride This Train. In première op vrijdag 15 maart in CC Het Spoor, Harelbeke. Info: www.ridethistrain.be

Partner Content