Dodelijke aanslag op moskee in Anderlecht vergelding voor Syrië

© Belga

De verdachte van de aanslag op de moskee wou de sjiitische gemeenschap angst aanjagen omwille van de situatie in Syrië. De man is in verdenking gesteld voor brandstichting met religieuze motieven. Mogelijk komt er later nog een aanklacht bij wegens terrorisme.

De man die brand heeft gesticht in de moskee in de Dokter De Meersmanstraat in Anderlecht, deed dat om de sjiitische gemeenschap in België angst aan te jagen. Hij stelt de sjiitische gemeenschap verantwoordelijk voor de situatie in Syrië. Dat heeft de verdachte verklaard in zijn verhoren bij de politie en de onderzoeksrechter, zo heeft het Brusselse parket meegedeeld.“De verdachte verklaarde dat de beelden van wat er zich in Syrië
afspeelt, grote indruk hebben gemaakt op hem”, zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. “Dat heeft er hem toe aangezet om de sjiitische gemeenschap, die volgens hem verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Syrië, angst aan te jagen.

Hij zegt dat hij een soennitische moslim is maar dat hij niet uit was op wraak. Ook zou hij niet de bedoeling gehad hebben iemand te doden, hij wou enkel een daad stellen.”

Religieuze motieven
De man, wiens juiste identiteit nog steeds niet vaststaat, is aangehouden en in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting met een dode tot gevolg en met als verzwarende omstandigheid dat de brandstichting om religieuze motieven werd gepleegd.

Terrorisme
De onderzoeksrechter heeft de verdachte voorlopig niet in verdenking gesteld voor terrorisme, maar dat kan later nog gebeuren. Daarover zal eerst overleg gepleegd worden met het federaal parket.

De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en zegt dat hij in België een verblijfplaats heeft, maar weigert duidelijk te maken waar die is. Hij zegt ook dat hij de feiten helemaal alleen pleegde en dat hij een vijftiental dagen geleden besliste om zijn daad te stellen. Hij zou ook van plan geweest zijn zichzelf aan te geven bij de politie, mocht hij niet opgepakt geweest zijn.

Het gaat om een dertiger die aan het begin van zijn verhoor verkondigde dat hij moslim is. Naar eigen zeggen verblijft hij illegaal in het land.

Toen de politiediensten van de zone Zuid maandagavond iets voor 19 uur aankwamen bij de moskee, stelden ze vast dat het gebouw al in brand stond.

Mes en bijl
“De verdachte was al opgesloten door de mensen van de moskee. Volgens de eerste verklaringen zou de man de moskee binnengedrongen zijn met een rugzak. Hij zou op verschillende plaatsen benzine gegoten hebben. Daarnaast haalde hij een mes en een bijl boven waarmee hij de mensen zou bedreigd hebben”, ging Meilleur verder.

Naast de overleden iman heeft de aanslag op de moskee in Anderlecht nog twee gewonden gemaakt. Het gaat om een persoon die lichtgewond raakte. Verder heeft nog een derde slachtoffer zich met messteken aangemeld bij de hulpdiensten. Zijn leven is niet in gevaar. (Belga/TE/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content