DNA-uitwisseling kan in één klap 576 misdaden oplossen

DNA © iStock

De Belgische en Nederlandse politie staan aan de rand van een opmerkelijk succes met de uitwisseling van DNA-gegevens. In één keer kunnen ze potentieel 567 onopgeloste zaken kraken.

België en Nederland hebben voor het eerst massaal DNA-gegevens uitgewisseld. Meteen leverde dat 1.745 overeenkomsten op. In 576 gevallen gaat het om een DNA-spoor op de plaats van een misdrijf in het ene land, dat nu gelinkt kan worden aan het DNA-profiel van iemand die in België of Nederland een DNA-staal moest leveren. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De DNA-gegevens voeden de hoop op een doorbraak in honderden zaken. “Het is niet omdat we weten van wie het DNA is dat op een mis­ daadplek voor­kwam, dat die per­soon meteen ook de dader is. Maar het biedt speurders nieuwe aanwij­zingen, aanknopingspun­ten en mogelijke verdachten om een zaak als­nog op te lossen”, zegt Jan De Kinder, directeur van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Binnen afzienbare tijd komt er een gelijkaardige vergelijking van de Belgische DNA-gegevens met de Franse en Duitse DNA-banken. Later volgen nog andere landen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content