DNA-databank voor baby’s levert Liégeois publieksprijs Big Brother Award op

© Belga

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois krijgt de publieksprijs van de Big Brother Award die de schending van het recht op privacy aanklaagt.

De uitspraken over een DNA-databank voor baby’s bezorgen voormalig Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois een publieksprijs op de Big Brother Award van de Liga voor Mensenrechten. Ook de smartphone “het persoonlijk spionagebakje in ieders broekzak of handtas”, en de NSA “voor haar onafgebroken inzet voor het uitbouwen van een controlestaat” zijn winnaars.

Met de 4de editie van de Big Brother Awards plaatst de Liga voor Mensenrechten een verdrukt grondrecht in de schijnwerpers: het recht op privacy.

Uit negen genomineerden wint Yves Liégeois de publieksprijs, omwille van zijn uitspraken voor een DNA-databank voor pasgeborenen.

“Liégeois dient te beseffen welk gewicht aan zijn woorden kleeft”, zegt Caroline De Geest (Liga voor Mensenrechten). “Binnen zijn functie is een gedegen aanhangen van alle fundamentele rechten essentieel. Als hooggeplaatste magistraten het recht op privacy ondergeschikt maken aan de belangen die zij dienen, kan men niet anders dan dit grondrecht een reddingsboei toewerpen.

Waar de maatschappelijke consensus voor DNA-opslag tien of twintig jaar geleden eerder terughoudend – of zelfs onbestaande – was, groeit vandaag een zekere genegenheid voor voorstellen in die richting. Liégeois voedt dit sentiment en cultiveert hierbij een apathische houding ten opzichte van privacy.”

De expertenjury koos voor de smartphone als winnaar voor haar juryprijs. “Een spion op zak, noemt de jury het klein grut”, aldus De Geest. “Waar we zijn, wat we doen en met wie. Smartphones registreren het in een handomdraai. Gevoed door de nonchalance van de doorsnee smartphonegebruiker, belagen ontwikkelaars ons met hebberige data apps, waarvan we meer het genot dan de risico’s zien.

Een eerste “Lifetime Achievement Award” werd toegekend aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, waar grootschalige afluisterpraktijken aan het licht kwamen dankzij klokkenluider Snowden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content