Dimitrios Kestekoglou: de sterke man achter Leonidas (en drie Panamese offshores)
Leonidas-topman Dimitrios Kestekoglou kreeg in de periode 2006-2009 een volmacht over drie Panamese bedrijven.
Bij Leonidas denken we spontaan aan ‘Belgische’ pralines, maar eigenlijk werd het merk in 1913 opgericht door een Griek: Leonidas Kestekides. Zijn familie zocht nooit de schijnwerpers op. Zakenman Dimitrios Kestekoglou, kleinzoon van de broer van de oprichter, bezat in 2013 35 procent van de aandelen van het Belgische bedrijf Confisserie Leonidas en via zijn Belgische bvba Metado – zo blijkt uit de laatst ingediende jaarrekening – is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van de chocolatier.
In het datalek van 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca duikt een aantal pdf’s op waarin Dimitrios Kestekoglou vermeld staat. Volgens die documenten kreeg de man volmacht over drie verschillende Panamese bedrijven: Dometrans SA (opgericht op 3 juli 2006), Uniprof SA (opgericht op 25 april 2007) en Nouera SA (opgericht op 6 november 2009). De volmacht hield onder meer in: ‘het bedrijf leiden’, ‘geld lenen of uitlenen’, ‘producten kopen’, ‘eender waar ter wereld filialen openen’. In sommige gevallen kreeg Kestekoglou ook de toestemming om ‘bij banken rekeningen te openen namens het bedrijf’.
Het advocatenkantoor Mossack Fonseca trad voor de drie offshores op als geregistreerd agent, het officiële contactpunt met de Panamese overheid. De contacten met Mossack Fonseca verliepen steeds via een Luxemburgse fiduciaire. Opmerkelijk is dat telkens als Kestekoglou volmacht kreeg over een Panamese offshore het bedrijf diezelfde dag ook aandelen aan toonder uitgaf. Wie zulke aandelen fysiek in zijn bezit heeft, is eigenaar van de offshore. Of dat bij Kestekoglou ook het geval was, blijkt niet uit het datalek.
Knack nam contact op met Leonidas en de heer Kestekoglou met de vraag om commentaar te geven op deze bevindingen, maar ondanks herhaaldelijk aandringen volgde er geen reactie.
Panama Papers is een samenwerking tussen Knack, MO*, Le Soir, De Tijd, ICIJ enSüddeutsche Zeitung
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier