Koen Meulenaere

Didier Bellens

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De Belgische politiek, het is geweten, vergt een soepele geest.

Didier Bellens wordt ervan beschuldigd een gebouw van de RTT in Bergen onder de prijs te hebben verkocht aan de gewezen voorzitster van de Nationale Loterij. Dat is mogelijk, het onderzoek zal het uitwijzen, maar: hij zou dat hebben gedaan in ruil voor voordelen in natura. Zo mocht hij in 2009 meerijden met de Lotto-volgwagen in de Tour de France!

Dat noemen wij geen voordeel in natura, dat noemen wij een straf. We hebben het nog maar pas in herinnering gebracht in een portret van Tourwinnaar Cadel Evans (‘Cadee, Cadelleke, Cada’), in feite een doorslagje van een portret van Tourverliezer Cadel Evans (‘Free Cadel’) van twee jaar geleden. Als de VRT alles twintig keer mag herhalen, waarom wij dan niet? Hier zie, uit de Knack van juli 2009:

‘Wielerliefhebbers opgelet. Volgt gij de Tour de France via uw televisietoestel en wenst gij renners van Silence-Lotto te zien, wacht dan tot de helikopter een valpartij opmerkt in de staart van het peloton en de regisseur overschakelt naar de camera op de motor. Dat is het moment waarop in bermen en sloten de renners van onze Nationale Loterij duidelijk zichtbaar in beeld komen. Lotto heet een kansspel te zijn, maar is in werkelijkheid een onkansspel. Dat weerspiegelt zich in de wielerploeg. Een heel seizoen overal net de goede ontsnapping gemist of op het slechtste moment tegen de grond. Belgisch kampioenschap in de tuin van Philippe Gilbert? Tweede. En Greg Van Avermaet vierde. In plaats van dat de ene voor de andere de sprint aantrekt en de tegenstanders in het dranghek kwakt, nee, naast en tegen elkaar: Tom Boonen kampioen. Trekken ze voor het Rondewerk twee toppers aan, Bernhard Kohl en Thomas Dekker, wordt de eerste nog voor het seizoen op doping betrapt en de tweede een week voor de Tour. Niemand in de massaspurten. Is er een vroege vlucht, dan kan de Lottorenner als laatste net niet aanpikken. Waaiervorming, eertijds specialiteit der flandriens? Dertig man weg, geen enkele Lotto. Ploegentijdrit? Na vijf kilometer glijdt hun beste rouleur al zonder aanleiding onderuit, waarna hij inderhaast een nieuwe fiets krijgt waarvan het zadel los staat! Opnieuw wisselen. En in plaats van te wachten, zoals uitdrukkelijk afgesproken, rijden de andere acht door en laten hun beste kracht achter. Na vier dagen stond Cadel Evans al drie minuten achter. Wat een ploeg. Als Cadel Evans nog ooit de Ronde van Frankrijk wil winnen, geldt maar één devies: weg van die Lotto-ploeg, free Cadel.’ Over het profetische karakter van dat artikel hebben wij eind vorige maand voldoende opgeschept. In de volgauto van die losers mocht Didier Bellens dus mee als voordeel in natura. Komkom. Datzelfde jaar was ook aan Geert Noels, de bekende econoom en fietsfanaat, beloofd dat hij een Tourrit mocht volgen in de wagen van Lotto. Tot hij, in een poging aan te tonen dat economen ook grappig kunnen zijn, had geschreven dat de lotto een belasting op domheid was. Wat natuurlijk juist is. Het zijn de mensen die nauwelijks het einde van de maand halen, steuntrekkers en ontslagen journalisten, die in de krantenwinkel voor de langste file zorgen door het weinige geld dat hen nog rest weg te gooien aan allerlei formulieren en krab- en krasrommel die al na vijf seconden compleet waardeloos blijken te zijn.

Verkoop een elektrisch apparaat dat nog voor de klant de winkel uit is niets meer waard is, en u belandt in de cel. Maar de overheid mag het. Dat de ministers van Financiën en Begroting een dergelijke oplichterij ondersteunen, valt nog te begrijpen. Maar dat de ministers van Economie, Sociale Zaken, Armoedebestrijding en Justitie niet ingrijpen, is een ware schande. Dat alles bedoelde Geert Noels met zijn ‘belasting op domheid’. Mocht prompt niet meer mee in de Lotto-volgwagen, zo waar als wij hier zitten.

En daarmee zou Didier Bellens zijn omgekocht? Een beetje ernstig blijven, nietwaar. Trouwens: den Baard, het Joenk en Rik Daems hebben acht jaar lang niets anders gedaan dan overheidsgebouwen onder de prijs verkocht. De twee socialistische partijen van dit land zijn op die wijze rijk geworden. Wij kennen mensen die de oorsprong van het gigantische vastgoedpatrimonium dat het Joenk zich in die acht jaar heeft verworven in die richting vermoeden, iets wat we uiteraard niet onderschrijven. Waarom zou dan alleen Bellens in verdenking moeten worden gesteld?

Volgens Inge Vervotte, huidig minister van lopende Overheidsgebouwen, is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Al schijnt ze dat principe niet te hebben toegepast toen aan het licht kwam dat Yves Leterme ook naar andere vrouwen obscene sms’en stuurde.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content