Di Rupo wil regering van nationale eenheid

Ze zou bestaan uit negen partijen en al een eerste luik over de staatshervorming afronden.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij gepleit voor een regering van nationale eenheid.

Een dergelijke regering zou bestaan uit negen partijen: N-VA, CD&V, SP.A, Open VLD, Groen!, PS, MR, CDH en Ecolo. Het zou een sociaal-economische regering worden die onder meer de begroting onder handen neemt.

Volgens Di Rupo kunnen de sociaal-economische problemen niet ten gronde worden aangepakt door een regering van lopende zaken. Hij vermeldde de economische crisis, de armoedeproblematiek, de begrotingssanering, de vergrijzing en de werkloosheid.

Indien een dergelijke regering van nationale eenheid onmogelijk blijkt, wil Di Rupo een sociaal-economische regering op de been brengen op basis van de huidige ontslagnemende federale regering, maar die wordt uitgebreid met andere geïnteresseerde partijen.

Staatshervorming

Die regering zou volgens Di Rupo ook zo snel mogelijk een eerste institutioneel luik moeten afronden. Dat zou bestaan uit een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde en de financiering van Brussel.

Di Rupo herhaalde dat de PS een grote staatshervorming wil. Maar hij haalde uit naar ‘bepaalde Vlaamse partijen’ die nog steeds niet in staat zijn zich in te schrijven in de logica van een onderhandeld compromis.

Hij wees erop dat het voor het eerst is dat er een regering moet gevormd worden met een partij waarvan het doel een onafhankelijk Vlaanderen is (een verwijzing naar de N-VA).

‘Het is duidelijk dat de kiezers ons aan Franstalige kant op 13 juni geen mandaat hebben gegeven voor een ontmanteling van ons land en ons sociaal model’, aldus Di Rupo. Nieuwe verkiezingen wees hij resoluut van de hand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content