Di Rupo wil 48 miljoen uit kernenergie halen en in groene stroom steken

Premier Di Rupo huldigt het windmolenpark op de Thorntonbank in. © BELGA

Dat zei eerste minister Elio Di Rupo (PS) tijdens de inhuldiging van het windmolenpark van het consortium C-Power in Oostende.

“Onze keuze staat vast. We gaan voor duurzame energie”, zei Di Rupo. De eerste minister wil dan ook offshorewindparken en gascentrales op een structurele manier steunen. In 2013 wordt de energiefactuur voor bedrijven 24 miljoen lichter, maar volgend jaar moet dat bedrag verdubbelen. Op die manier wil de regering blijven inzetten om de energieprijzen te beheersen.

Taks op kernenergie word hoger

De voorbije maanden nam de regering tal van maatregelen om de energiefacturen te drukken, zoals een bevriezing, het wegwerken van een verbrekingsvergoeding en de infocampagne ‘Durf vergelijken’. De regering vreest echter dat de energieproducenten die de nodige steun niet krijgen, de prijzen zullen optrekken om winstgevend en rendabel te blijven, dit ten koste van de consument.

“We moeten zorgen dat de impact van de overgang van fossiele brandstoffen en kernergie naar groene energie beperkt blijft voor de gebruikers”, aldus de minister. De steun komt van een taks op kernenergie. De regering besliste de taks op kernenergie te verhogen van 250 naar 550 miljoen euro per jaar. In ruil daarvoor kunnen Doel 1 en 2 open blijven tot 2015, en Tihange 1 tot 2025.

Het voorbeeld geven

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) trad hem bij. “We moeten een nieuw en eerlijk systeem uitwerken dat de winst en rendabiliteit van de investeerders garandeert. Dat is goed voor de competitiviteit en de prijszetting. Investeren in hernieuwbare energie in het kader van 2020 is heel belangrijk. We moeten de 2020-doelstellingen halen, maar we moeten ook respect tonen aan de rest van de wereld. We moeten als rijk land het voorbeeld geven, en met onze expertise en export anderen helpen om de doelstellingen te halen”, aldus Wathelet. De regering wil de komende maanden met dat voorstel naar het parlement gaan. (Belga/TV)

Partner Content