Di Rupo start nog altijd niet met echte onderhandelingen

Voor formateur Elio Di Rupo (PS) zitten de plenaire vergaderingen er bijna op. Er worden nog altijd geen echte onderhandelingen gevoerd.

Behalve woensdag heeft formateur Elio Di Rupo de komende dagen geen plenaire vergaderingen meer gepland. Zelfs komend weekend zouden de partijvoorzitters niet meer samen rond de tafel gaan zitten. Di Rupo legt zich de volgende dagen toe op bilaterale contacten.

Di Rupo heeft weinig te vertellen aan de koning

De formateur bracht dinsdagnamiddag bij koning Albert II verslag uit over zijn eerste rondje onderhandelen. Veel concreets zal hij wellicht nog niet hebben kunnen voorleggen. De echte onderhandelingen moeten immers nog van start gaan.

Di Rupo drukt het gaspedaal nog niet in

Vorige week en de twee voorbije dagen overliepen de acht partijen al een eerste keer alle communautaire hoofdstukken uit de formateursnota. Het ziet er echter naar uit dat Di Rupo ook de komende dagen het gaspedaal nog niet echt zal induwen.

Sfeer niet bijster goed

De sfeer rond de tafel zou dinsdag naar verluidt niet bijster goed zijn geweest. Vooral het luik over de responsabilisering van de deelstaten op het vlak van gezondheidszorg zorgde voor de nodige discussie. Andere bronnen stellen echter dat er meningsverschillen bestaan over nog tal van andere dossiers.

Financieringswet

Woensdagnamiddag is om 15.00 uur nog wel een plenaire vergadering gepland over de hervorming van de financieringswet, maar dat zou alles zijn voor deze week.

Bilaterale contacten

De formateur legt zich de rest van de week toe op bilaterale contacten met de partijvoorzitters. Pas ten vroegste dit weekend – sommige bronnen stellen dat er zelfs tijdens het weekend niet plenair zal worden vergaderd – steken alle protagonisten weer de koppen bij elkaar. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content