Di Rupo heeft begrotingsvoorstellen op zak

© Belga

De formateur ontving van alle partijen hun begrotingsvoorstellen. Nu kan er verder worden gewerkt in werkgroepen.

De zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering hebben hun begrotingsvoorstellen ingediend bij formateur Elio Di Rupo. Nu kunnen de technici van de partijen in verschillende begrotingswerkgroepen aan de slag gaan.

De zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering waren eerder een kader overeengekomen waarbinnen de begrotingsonderhandelingen zouden verlopen. Voor 2012 werd afgesproken te werken op basis van een verwachte lagere groei van 0,8 procent en binnen het kader van de objectieven van het stabiliteitspact voor 2012, dat bij de Europese Unie werd ingediend.

Dat houdt in dat de federale overheid goed is voor 2,4 procent van de 2,8 procent tekort van het bbp, wat neerkomt op een inspanning van 11,3 miljard euro. Entiteit II – de deelstaten en lokale overheid – is goed voor 0,4 procent. Hoe de verdeling tussen deze twee zal liggen, werd nog niet concreet afgesproken, zo luidde het bij één van de onderhandelaars.

De onderhandelaars waren het ook al eens geraakt dat de methodologie van de Hoge Raad voor Financiën (HRF) zou worden gevolgd, mits een uitzuivering van de gegevens voor de lokale overheden.

Stappenplan

Vier werkgroepen over de primaire uitgaven, de sociale zekerheid, diversen en de ontvangsten zouden aan de slag gaan zodra de formateur van elk van de onderhandelaars hun begrotingsvoorstellen had ontvangen. Na de werkgroepbesprekingen kunnen dan de bilaterale onderhandelingen van start gaan tussen de formateur en de afzonderlijke partijen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content