Di Rupo bereikt akkoord over dossiers justitie

© Reuters

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen raakten het eens over een grondige hertekening van het gerechtelijk landschap.

De zes onderhandelende partijen hebben donderdag een akkoord bereikt over een aantal dossiers inzake Justitie en Veiligheid, waaronder de hertekening van het gerechtelijk landschap en de uitvoering van kleinere straffen.

De vergadering is intussen afgelopen omdat formateur Elio Di Rupo tussentijds verslag uitbrengt bij de koning. De zes partijen zitten vrijdag om 10.30 uur opnieuw rond tafel. Op de agenda staat dan het energiebeleid en duurzame ontwikkeling.

De zes partijen raakten het onder meer eens over een grondige hertekening van het gerechtelijk landschap. Zo zou het aantal gerechtelijke arrondissementen minstens gehalveerd worden. Momenteel zijn er 27. Dat moeten er ongeveer één per provincie worden.

Mobiliteit magistraten verhoogd

Voorts wordt de mobiliteit van de magistraten verhoogd. Magistraten zullen per rechtsgebied benoemd worden, wat bijvoorbeeld betekent dat een onderzoeksrechter kan worden ingezet waar hij nodig is. Ook komt er een eengemaakt beheer per arrondissement. Het beheer komt in handen van een niet-magistraat die zal instaan voor zaken zoals ICT, gebouwen en ondersteunend personeel.

Daarnaast is er ook beslist dat kleinere straffen effectief uitgevoerd worden via een verdere diversifiëring van de straffen. Administratieve boetes zullen in de toekomst ook worden uitgeschreven aan jongeren vanaf 14 jaar. Nu is de leeftijdsgrens nog 16 jaar.

Meer blauw op straat

Wat het veiligheidsbeleid betreft, willen de onderhandelaars andermaal meer blauw op straat en de administratieve lasten van de politiemensen verminderen. De wetgeving zal worden aangepast om de vrijwillige fusie van politiezones mogelijk te maken.

Een aantal knopen werden nog niet doorgehakt. Het gaat bijvoorbeeld over de niet-samendrukbare straffen en de minimumdienstverlening in gevangenissen bij een staking van de cipiers.

‘Hervorming komt efficiëntie ten goede’

Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck zal de hervorming van justitie de efficiëntie van het gerecht ten goede komen. Elementen zoals de halvering van het aantal arrondissementen zijn zaken die hij destijds reeds voorgesteld heeft, zei de minister op de VRT-radio.

“Ik denk dat het akkoord in grote mate geïnspireerd is op het plan dat ik heb ontwikkeld en dat eigenlijk ook al goedgekeurd was de dag voor de val van de regering in april 2010”, aldus De Clerck. Zo zijn een aantal elementen “hernomen”: de halvering van het aantal gerechtelijke arrondissementen en de nieuwe beheers- en managementsstructuren in die arrondissementen.

“Ik denk dat dit de dienstverlening, de toegankelijkheid en snelheid van justitie, sterk zal verbeteren”, aldus de minister. Door het aantal arrondissementen terug te dringen, komt er een “grotere kritische massa”: meer magistraten en personeel in een kieskring.

Manager

Dat de arrondissementen een ‘manager’ krijgen die zal instaan voor zaken zoals ICT, gebouwen en ondersteunend personeel is een goede zaak. “Vooral op het niveau van het management, de organisatie van Justitie, loopt het verkeerd”, klonk het. “Ik denk dat wij, tot nu toe, een beetje de trein van de 21e eeuw gemist hebben.” Met ICT en een beter personeelsbeleid kunnen in weinig tijd veel stappen genomen worden.

De minister hoopt dat alle magistraten en het personeel dit nu zullen aanvaarden. De justitieminister zegt nog dat het “zeer realistisch is” om alle straffen, dus ook de korte, effectief uit te voeren, bijvoorbeeld via elektronisch toezicht. Die efficiëntie bij de strafuitvoering moet er komen, klonk het.

Volgens De Clerck is het “heel realistisch” dat het plan nu uitgevoerd wordt, ook als er bespaard dient te worden. Formateur Elio Di Rupo heeft steeds gezegd dat “voor veiligheid en justitie budgettair een uitzondering moet kunnen gemaakt worden”. “Ik ga ervan uit dat de middelen die nodig zijn, ter beschikking zullen worden gesteld.” (Belga/INM/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content