Descheemaecker: “We zijn naïef geweest”

© Belga

“We hadden gedacht dat we het stiptheidsniveau hadden kunnen aanhouden, ondanks de toename van het reizigersverkeer”, geeft de NMBS topman toe.

“Ik denk dat we een beetje naïef zijn geweest”, zegt Marc Descheemaecker in Z-Talk Goossens.

“We rekenden op een niveau van zo’n 92 procent tijdige treinen. Maar we worden dan ook vaak overvallen door totaal onverwachte fenomenen, zoals bijvoorbeeld koperdiefstal. Als er één trein stilstaat, staan er honderden stil”, aldus de NMBS-topman.

De Scheemaecker benadrukt dat geen enkele spoorwegmaatschappij in Europa erin geslaagd is om de helft meer reizigers te realiseren in 10 jaar. “Maar we hebben een groei gerealiseerd met een park dat kwetsbaar was. We hadden dat moeten voorzien. Maar er waren toen onvoldoende middelen. Die middelen zijn er nu wel, en er wordt heel zwaar geïnvesteerd in rollend materieel. We zitten dus in een overgangsfase.”

“Om een tanker als de NMBS te laten draaien, heb je veel tijd nodig. Als je nu een locomotief bestelt, staat die er pas 6 jaar later. We zijn nu alle noodzakelijke aanpassingen aan het doen, die wellicht in de jaren 90 hadden moeten gebeuren. ”

Vanaf 2013 verwacht Descheemaecker een hele verbetering als het transportplan in actie treedt. Die zal de treinen in elkaar doen schuiven.

Hij pleit voor een 10-jarige beheersovereenkomst, die een brug vormt naar de liberalisering van het nationaal reizigersverkeer, verwacht tegen 2019. “Zodat je een tijdslot krijg om heel die liberalisering voor te bereiden.”

Bekijk Z-Talk Goossens dit weekend op Kanaal Z

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content