Dertig procent meer Vlamingen leven in armoede

© Thinkstock

Het aantal Vlamingen in armoede is in 2012 met een derde gestegen. Dat blijkt uit cijfers van armoedeorganisaties.

Volgens de vele Vlaamse armoedeorganisaties is dit jaar het aantal burgers die om hulp vragen gemiddeld gestegen met dertig procent. Sommige verenigingen spreken zelfs van een verdubbeling, schrijft Het Laatste Nieuws.

“Enkele jaren geleden kwamen hier wekelijks zo’n 300 mensen een voedselpakket afhalen, nu zijn dat er al 600”, zegt de Antwerpse hulpvereniging Dakant vzw. “En elke week komen er nog bij.”

Slecht beleid
Het Vlaams Netwerk tegen Armoede merkt een stijging van 25 tot 30 procent in een steekproef bij de 55 verenigingen die ze vertegenwoordigt. “En dit bij zowel laagdrempelige activiteiten, zoals een wekelijkse maaltijd of kleding wassen, als in werkgroepen waar mensen over knelpunten nadenken en oplossingen voor armoedeproblemen voorstellen aan overheden”, zegt algemeen coördinator Frederic Vanhauwaert.

Vooral jonge, alleenstaande ouders doen sinds dit jaar meer beroep op armoedeorganisaties. De crisis is de grootste oorzaak, maar ook het slechte beleid van de overheid speelt mee, zeggen de verenigingen. “Ze heeft niet de juiste beslissingen genomen toen de economie nog goed draaide. Hierdoor komt er in moeilijke tijden extra druk op ons. Er moeten nu structurele beslissingen komen, of we kunnen zelf als vereniging het hoofd niet meer boven water houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content