Denderleeuw komt met inhoudelijk akkoord

© Belga
Elisabeth Ackaert

Na maanden discussie, beslisten CD&V, N-VA en Open Vld Plus om samen in zee te gaan in Denderleeuw. De drie partijen hebben een inhoudelijk akkoord rond.

De Oost-Vlaamse gouverneur, of toch nog voor even, André Denys toont zich tevreden over het inhoudelijke akkoord dat de drie partijen sloten. “Informateur Jan De Nul heeft een indrukwekkend document over de inhoud van het akkoord afgeleverd, waarbij alle belangrijke aspecten van het beleid aan bod zijn gekomen.”

Ook de drie betrokken partijen tonen zich gelukkig met het akkoord. “De onderhandelaars zijn akkoord met wat er uit de bus is gekomen, maar gaan deze week toch nog gesprekken aan met hun achterban, om helemaal zeker te zijn dat er voldoende draagvlak is.”

Informateur en CD&V-schepen Jan De Nul kreeg vorige week maandag de opdracht en deadline van de gouverneur om met een inhoudelijk voorstel te komen. En dat is nu dus gelukt.
Na 14 oktober bleek het samenstellen van een bestuursploeg in Denderleeuw alvast een huzarenstukje. Het blok van N-VA en CD&V telde samen 11 zetels. De toenmalige coalitiepartners sp.a en Open Vld klokten ook af op samen 11 zetels.

Onderhandelingen om partners van elkaar los te rukken, draaiden op niets uit. Onder meer de ideologische verschillen en familiale relaties tussen de partijen maakten een nieuwe coalitie tot op heden onmogelijk.

Gedoogsteun
Begin deze maand, bij het aanstellen van de schepenen, kregen de voorgestelde schepenen van N-VA en CD&V gedoogsteun van het Vlaams Belang. Maar de christendemocraten en Vlaams-nationalisten lieten weten niet te willen besturen met de steun van de extreemrechtse partij en doorbraken het cordon sanitaire dus niet. Een voordrachtslijst met een nieuwe burgemeester en schepenen kwam er dus ook niet.

Vlaams minister van Bestuur, Geert Bourgeois (N-VA), zond André Denys naar Denderleeuw om de situatie te deblokkeren. En de initiatieven van Denys hebben dus een eerste vrucht afgeworpen. Al moet er nu nog onderhandeld worden over de verdeling van de bestuursposten. Op 28 januari om 11 uur wil Denys meer uitleg van De Nul over de bestuursploeg die Denderleeuw de volgende zes jaar zal leiden. Mogelijk vraagt Open Vld, die haar trouwe partner sp.a liet vallen om de toestand van onbestuurbaarheid op te lossen, hoge eisen van de toegevingen. De Standaard suggereert dat de partij uit is op twee schepenambten, hoewel er maar vijf zitjes te verdelen vallen en de liberale fractie maar drie leden telt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content