Den Haag wil zelf spoorverbinding met Brussel openen

© Belga

Den Haag onderzoekt of het mogelijk is een nieuwe treinverbinding tot stand te brengen, nu de Beneluxtrein is vervangen door de Fyra.

De Nederlandse gemeente Den Haag gaat vanaf eind deze maand met zeven vervoersbedrijven praten over de exploitatie van een treinverbinding tussen Den Haag Centraal en Brussel-Zuid.

Den Haag heeft bij spoornetbeheerder ProRail capaciteit aangevraagd op het spoor tussen Den Haag en Brussel. Hiervoor heeft de gemeente een besloten vennootschap opgericht. Het is de bedoeling dat het spoorbedrijf dat de intercitylijn uiteindelijk gaat verzorgen, die vennootschap dan overneemt.

Fyra

Den Haag heeft sinds 9 december geen rechtstreekse treinverbinding meer met Antwerpen en Brussel. De aloude Beneluxtrein is opgeheven en vervangen door de Fyra. Wie daarmee wil reizen moet echter eerst naar Rotterdam en dan overstappen.

Den Haag onderzoekt nu of het mogelijk is een nieuwe treinverbinding tot stand te brengen. Deze trein zal stoppen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen, Mechelen, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

Mechelse burgemeester geïnteresseerd

Ook aan Belgische zijde is er nu interesse. Mechelen, vroeger ook een stopplaats van de Beneluxtrein, maar geen halte bij de Fyra, is geïnteresseerd. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) gaat alvast extra informatie opvragen bij zijn collega’s in Den Haag.

“Als er vanuit de Nederlandse steden zo’n initiatief op gang komt, zou ik een idioot moeten zijn om daar niet van het begin bij betrokken te zijn. Mechelen is door de snelle verbinding met Zaventem een interessante hub”, legt hij uit. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content