Dirk Van der Maelen & Alain Top (SP.A)

‘Defensie zet al zijn geld in op een mank paard’

Een toekomstplan voor ons leger is er nog niet, maar drie Belgische bedrijven hebben wel al een voorakkoord op zak met de Amerikaanse bouwer van gevechtsvliegtuigen Lockheed Martin. Dit soort voorakkoorden doet vermoeden dat de miljardenaankoop van de F-35 niet veraf is. Het zou een historische miskoop zijn en dat om verschillende redenen, zeggen Dirk Van der Maelen en Alain Top (SP.A).

Voor wie het nog niet gemerkt heeft: de hervormingsgesprekken over Defensie slepen al een eindje aan. Dit omdat Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen wil aankopen en die kosten geld, veel geld. Het is nog zoeken naar de juiste timing, maar binnenkort zal hij de figuurlijke bom droppen: zes miljard euro voor 40 gevechtsvliegtuigen.

De F-35 kan vlot bommen werpen en dat kunnen onze rechtse leiders fel smaken. In al hun enthousiasme zijn ze echter vergeten dat we slechts over 40 toestellen beschikken en er ook nog andere taken te vervullen zijn. Het geven van steun aan grondtroepen bijvoorbeeld. Dat kan de F-35 niet. De beelden die de piloot ontvangt van de situatie op de grond zijn van minderwaardige kwaliteit. Veel slechter dan de beelden van de F-16.

‘Defensie zet al zijn geld in op een mank paard’

Een bijkomend probleem is dat de F-35 voorlopig niet kan schieten. Wanneer beide legers elkaar te dicht zijn genaderd om nog een bom te gooien, is er dus geen steun vanuit de lucht mogelijk. Andere taak: het luchtruim verdedigen. Ook dat kan de F-35 niet. Om het luchtruim te verdedigen, heb je een straaljager nodig met de volgende karakteristieken: snel, wendbaar en een groot bereik. De F-35, u raadt het al, is traag, zo log als een olifant en kan niet ver vliegen zonder te tanken. Jammer, maar helaas.

Als die F-35 slecht is in luchtsteun, niet kan schieten, geen goede beelden kan doorsturen, ons luchtruim niet naar behoren kan verdedigen én ook nog eens de duurste op de markt is: Waarom dan aankopen? Dat heeft alles te maken met een verborgen taak, namelijk de nucleaire taak. De F-35 is de enige straaljager die een nucleaire NAVO-opdracht kan uitvoeren en wij hebben nog wel wat kernbommen liggen in Kleine Brogel, win-win zegt de cynicus. U moet weten dat minister Vandeput in de eerste plaats kiest voor de NAVO en als je daar op een goed blaadje wil staan dan hou je best vast aan de kernwapentaak. Dat is dan ook de keuze van Minister Vandeput en de regering.

‘Meer Europese samenwerking laat ons toe niet langer slaafs de NAVO te volgen, maar eerder een goede partner te zijn die ook autonoom beslissingen kan nemen.’

Wij verkiezen Europa boven de NAVO en opteren voor een Europese defensie. Meer Europese samenwerking laat ons toe niet langer slaafs de NAVO te volgen, maar eerder een goede partner te zijn die ook autonoom beslissingen kan nemen. Als we het vanuit dat Europees standpunt bekijken, hebben we geen nood aan de F-35. Na China en de VS is het Europa dat over het grootste arsenaal gevechtsvliegtuigen beschikt, zo’n 2000 tuigen. 40 extra toestellen zullen heus het verschil niet maken. Anderzijds zijn er binnen Europa lacunes op vlak van defensie die wij dan weer perfect kunnen invullen.

Onze visie is duidelijk: wij vullen die lacunes in en zij voorzien gevechtsvliegtuigen. Zo denken we aan luchttransport, drones, fregatten en troepen voor stabilisatie na conflict. In plaats van meer gespreide investeringen in verschillende componenten, leggen we nu al onze eieren in het nest van de luchtmacht.

Bij die luchtmacht zullen ze ongetwijfeld een flesje kraken, terwijl ze bij de landmacht al blij zijn als er nog ergens een koelkast staat. De landcomponent heeft de voorbije jaren werkelijk op alles moeten besparen, ziet straks vele kazernes sluiten en personeel afvloeien. Als ze binnenkort omhoog kijken, zien ze ook nog eens enkele patserige straaljagers door de lucht vliegen. Je zou voor minder je baret opeten. Ook de marine- en de medische component zijn niet aan het feest. De ene ziet een aantal investeringen verloren gaan en de andere ziet straks haar militair hospitaal in Neder-over-Heembeek sluiten.

Meerderheid van de bevolking wil de F-35 niet

Alles en iedereen moet inleveren voor de F-35, niet in het minst de belastingbetaler. Over een periode van 30 jaar zullen we gemiddeld 600 miljoen euro per jaar spenderen aan de gevechtsvliegtuigen. Dat een meerderheid van de Belgen de F-35 niet wil? Ah, op een verhoging van de elektriciteitsfactuur en de pensioenleeftijd zat ook niemand te wachten. Het zal deze regering worst wezen. Slikken maar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content