Defensie hoopt op aankoop nieuwe straaljagers

© Reuters

Defensie hoopt tegen 2018 de goedkeuring van de nieuwe federale regering te krijgen voor de aankoop van straaljagers.

De Belgische legertop hoopt tegen 2018 groen licht te krijgen van de nieuwe federale regering voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die moeten de verouderde F-16’s vervangen, waarvan de eerste toestellen in 2023 definitief uit roulatie gaan. In 2015 zou het lange proces formeel gelanceerd moeten worden.

De generale staf van het leger koestert voor de toekomst dezelfde ambitie als nu, liet luitenant-kolonel Steven Lauwereys verstaan op een persconferentie. Momenteel beschikt Defensie over twee tot vier F-16’s ter bescherming van het grondgebied, aangevuld met de capaciteit om tien toestellen uit te sturen naar twee verschillende basissen.

Vijf nieuwe toestellen

Het leger informeerde zich al bij vijf buitenlandse overheidsagentschappen – twee Amerikaanse en drie Europese – over vijf mogelijke opvolgers voor de F-16’s. Tegen eind november verwacht het leger een antwoord.

Het gaat om een eerste fase in een lange procedure die tegen 2018 zou moeten uitdraaien in de aankoop van nieuwe vliegtuigen. Op voorwaarde natuurlijk dat de nieuwe regering bereid is nog gevechtsvliegtuigen aan te houden.

Begin 2015 zou het ‘Air Combat Capability Successor Program’ van het leger formeel in gang gezet moeten worden. Tegen eind 2016 hoopt de legertop dan dat de regering – na analyse van het aanbod – kan overgaan tot de derde fase: de eigenlijke aankoop. Na de nodige onderhandelingen zou dat tegen 2018 moeten leiden tot een finale keuze voor één van de vliegtuigtypes.

De vijf aangeschreven overheidsagentschappen zijn het Joint Program Office dat het programma leidt van de F-35’s van Lockheed Martin, de US Navy PMA 265 voor de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing, de Franse DG Armement voor de Rafale van Dassault, het Zweedse Defence and Security Export Agency voor de JAS-39 van Saab en het UK Trade and Investment Defence and Security Organisation voor de Eurofighter. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content