Deel van gemeentehuis Sint-Joost geëvacueerd na verdachte brief met wit poeder

Emir Kir © BELGA

Een deel van het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Noode is vrijdagvoormiddag geëvacueerd nadat een verdachte brief werd ontvangen. Dat melden verschillende media. Burgemeester Emir Kir (PS) kreeg een dreigbrief.

Een deel van het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Noode is vrijdagvoormiddag geëvacueerd nadat een verdachte brief werd ontvangen. Dat melden verschillende media. RTBF meldt dat burgemeester en parlementslid Emir Kir (PS) een dreigbrief gekregen zou hebben waarin hem gevraagd wordt ‘België te verlaten om zijn ‘vriend Hitler Erdogan’ te vervoegen’.

De brandweer heeft gespecialiseerde ploegen gestuurd in het kader van de antrax-procedure die geldt in dergelijke gevallen, klinkt het bij de brandweerwoordvoerder Pierre Meys.

De verdachte brief bevatte wit poeder. Het lokaal waar de brief is geopend, werd in quarantaine geplaatst. ‘De envelop is rond 9 uur aangekomen’, zegt Meys. ‘Er is een speciale ploeg ter plaatse met ontsmettingsmateriaal, en ook een medisch team en een labo van de civiele bescherming.’

‘Vier mensen die rechtstreeks contact gehad hebben met het product zijn naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht’, zegt Meys nog. ‘Vijf anderen die onrechtstreeks contact hadden vertoonden geen symptomen.’ De resultaten van de labotest zijn nog niet bekend. ‘Dat vraagt nog wat tijd’, zegt Meys. ‘De reddingsdiensten blijven ter plaatse in afwachting van de resultaten.’

Door de veiligheidszone die ingesteld werd rond het gemeentehuis zijn de bussen van de lijnen 65 en 66 omgeleid en stoppen ze niet aan de halte Madou. Het metrostation Madou blijft toegankelijk, maar enkele toegangen zijn wel gesloten.

Kir heeft de politie gevraagd om een onderzoek te openen en wil een klacht indienden tegen onbekenden, aldus nog de RTBF. Hij is naar eigen zeggen gechoqueerd door de gebeurtenis. Hij pleit ervoor om verder te gaan in de strijd tegen het racisme, ook op gerechtelijk niveau. De PS’er wil politici aansporen om een verbindend discours te voeren in plaats van te verdelen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content