De Wever verbiedt samenscholingen in Berchem door Turkijerel

Bart De Wever © Belga

In het grootste deel van het district mogen de volgende weken niet meer dan vijf personen samenkomen. Het verbod komt er om te verhinderen dat een lezing van een Turks politicus, die al verboden werd, zou worden verplaatst .

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft een samenscholingsverbod opgelegd van twee weken in een groot deel van het district Berchem. Het verbod houdt in dat men niet mag samenkomen met meer dan vijf mensen en is gisteren ‘bij hoogdringendheid’ al ingegaan. Het geldt in een groot gebied tussen Berchem Station en de Binnensingel, meldt De Morgen.

De uitzonderlijke maatregel komt er nadat een Turkse organisatie had laten weten dat Ali Güler, een politicus van de Partij van de Nationale Beweging (MHP), vrijdag een lezing zou geven in Berchem. Eerder verbood De Wever die specifieke manifestatie al , ‘omdat ze een bedreiging zou volgen voor de openbare orde’. Volgens informatie van de politie zou het gaan om een pro-Erdoganbijeenkomst van de Turkse extreemrechtse organisatie Grijze Wolven, die in heel Europa vertakkingen heeft.

Het Vlaams Belang had opgeroepen om een tegenmanifestatie te organiseren. Hoewel daarvoor nog geen aanvraag was ingediend, ‘kan ook de aanwezigheid van andere tegenbetogers niet worden uitgesloten’, aldus een politieverklaring. Als mogelijke voorbeelden noemt het bericht ‘de aanhangers van Güler of etnische minderheden binnen Turkije zoals de Koerden.’

‘De confrontatie met aanhangers en demonstranten van andere politieke gezindheden, creëert een groot gevaar voor openlijk geweld en baldadigheden tussen deze groepen en beschadigingen van de omgeving’, zegt de politie ook nog.

De verordening wordt gehandhaafd tot de gemeenteraad van 27 maart om te voorkomen dat de meeting rond Güler zou worden verplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content