De Wever maakt afspraak voor overleg met Di Rupo

De N-VA-voorzitter neemt een initiatief en toetst een aantal zaken af, onder meer met de PS-voorzitter.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een afspraak gemaakt met PS-voorzitter Elio Di Rupo om een aantal zaken af te toetsen. Het gesprek komt er voor De Wever dinsdag door de koning wordt ontvangen.

De Wever had zaterdag in de Concentra-kranten aangekondigd dat hij discreet wilde praten met Di Rupo en dat hij de onderhandelingen nog een kans wil geven.

‘Ik heb nog een paar ideeën om de onderhandelingen weer op het juiste spoor te krijgen’, aldus De Wever. Hij zei dat hij met de PS-voorzitter een aantal zaken wil overlopen en nagaan hoe de toestand kan gedeblokkeerd worden. ‘Dat moet in alle vertrouwen gebeuren, ver weg van de camera’s’.

De Wever wil die ideeën ook bij andere mensen aftoetsen voor hij dinsdag een afspraak heeft met de vorst in het kader van diens raadplegingen na het ontslag van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. In De Zevende Dag (Eén) maakte de N-VA-voorzitter zondag bekend dat hij intussen een afspraak heeft gemaakt met Di Rupo.

Tegen regering van nationale eenheid

De Wever gelooft niet echt dat Di Rupo een regering van nationale eenheid wil. De PS-voorzitter had dat donderdagavond voorgesteld. Als men echt iets wil, toetst men dat eerst in alle discretie af bij de andere partijen, aldus de N-VA-voorzitter.

Volgens De Wever zou een dergelijke regering van nationale eenheid (waarvan volgens het voorstel van Di Rupo negen partijen deel zouden uitmaken) de slechtst denkbare regering zijn. ‘Niets veranderen en langzaam achteruit boeren. In zo’n scenario zal de N-VA niet meestappen’, zo zei De Wever zondag tijdens een nieuwjaarsreceptie in Antwerpen.

‘Niet toegeven’

Daar zei hij niet te zullen toegeven. ‘Toegeven of oprotten, dat is de boodschap aan ons adres’, aldus de N-VA-voorzitter. Hij zei dat het vermoeiend is en dat hij niet weet welk effect die ‘voortdurende manipulatie van de publieke opinie’ uiteindelijk zal hebben. ‘Maar ik denk er nog geen seconde aan om er aan toe te geven’.

De Wever is tegen nieuwe verkiezingen, maar herhaalt dat hij de regering van lopende zaken zal steunen als ze maatregelen neemt om de zaken te stabiliseren en de begroting te saneren, zo zei hij in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Maar in een uitgebreide regering-Leterme stapt de N-VA niet, aldus De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content