Joël De Ceulaer

‘De Wever heeft het debat over racisme en discriminatie niet geopend, hij heeft het gesloten’

Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

Joël De Ceulaer vindt het raar dat Wouter Van Bellingen en Jozef De Witte zo enthousiast waren over de woorden van Bart De Wever. ‘Ze hadden niet goed geluisterd. Mocht iemand ter linkerzijde nog illusies koesteren, dan mag hij of zij die bij dezen opbergen.’

Het was gisteren bepaald een pijnlijk dagje voor de heren Jozef De Witte en Wouter Van Bellingen. Omdat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) afgelopen zondag de woorden ‘racisme’ en ‘discriminatie’ in de mond had genomen, verkeerden ze allebei een tijdlang in een staat van enthousiasme.

De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, keek al uit naar de maatregelen die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (ook N-VA) zal nemen om discriminatie op de arbeidsmarkt een halt toe te roepen. Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, liet meteen weten dat hij blij was dat De Wever toegaf dat racisme en discriminatie de oorzaak zijn van de ontwrichting van een samenleving.

Helaas hadden ze niet goed geluisterd.

Wat De Wever zondag tijdens de voorstelling van het boek ‘#radicalisme #extremisme #terrorisme‘ van onderzoeker Bilal Benyaich duidelijk had gezegd, was dat ‘racisme’ en ‘discriminatie’ een gevolg zijn van het mislukte migratie- en integratiebeleid. Voor de goede verstaander is dat een glasheldere boodschap. Voor iemand die de standpunten van de N-VA een beetje kent, al evenzeer. Dat standpunt is duidelijk, coherent en wordt door alle partijleden altijd even rechtlijnig vertolkt – van minister tot medewerker. Geen enkele partij stroomlijnt haar communicatie zo goed en professioneel als de N-VA. Op de debatfiches staat met betrekking tot racisme en discriminatie het volgende:

‘De Vlaming is helemaal geen racist. Wij weigeren dat te geloven.’

‘Natuurlijk bestaat discriminatie. En dat is heel erg en verwerpelijk.’

‘Maar dat is niet het grote probleem. Het grote probleem is het mislukte beleid.’

‘We hebben de grenzen opengezet en met onze nationaliteit gesmeten.’

‘We hebben massaal vreemdelingen geregulariseerd.’

‘En we hebben die mensen niet ingeburgerd, niet verplicht om onze taal te spreken, niet opgenomen in onze cultuur van waarden en normen.’

‘Geen wonder dat sommige Vlamingen racistisch zijn geworden. Geen wonder dat er weleens gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt.’

‘Maar als we de oorzaken aanpakken, zal ook het probleem verdwijnen.’

Alle N-VA’ers zullen exact ditzelfde verhaal vertellen. Dat hebben ze zo geleerd. Er is dan ook geen enkele N-VA’er die akkoord zal gaan met een repressieve aanpak van racisme en discriminatie. Sancties voor werkgevers? Quota? Praktijktesten? Niets van. Onzin. Helpt niet. Dat zijn immers maar symptomen van een dieperliggend probleem.

Gisterenavond zat Bart De Wever zelf in de studio van Terzake, om zijn standpunt nog eens glashelder te vertolken, zonder de minste zweem van dubbelzinnigheid. Men kan veel over De Wever zeggen, maar niet dat hij over deze kwestie onduidelijkheid creëert.

Mocht iemand ter linkerzijde nog illusies koesteren, dan mag hij of zij die bij dezen opbergen: De Wever heeft het debat over racisme en discriminatie niet geopend, hij heeft dat debat gisteren gesloten.

Dat Jozef De Witte en Wouter Van Bellingen zo schabouwelijk geflaterd hebben bij de interpretatie van en reactie op de woorden van de belangrijkste Vlaamse politicus van dit moment, is wat mij betreft een goede reden om hun beider ontslag te vragen.

Of is iemand nog bereid om hen ernstig te nemen?

Partner Content