De Wever: ‘Coalitie straalt geen collectieve ambitie uit’ (video)

Bart De Wever in De Afspraak © /

“Als de coalitie op één vlak tekortschiet is het dat ze geen collectieve ambitie, geen eensgezindheid uitstraalt en faalt in het gidsen van perspectief”.

Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VRT-programmma “De Afspraak”.

Volgens De Wever heeft de regering de perceptie tegen. “Ik denk dat de realiteit voor ons beter is dan de perceptie en dat we dus niet moeten wanhopen”. Hij sprak over “een perfect storm“: de regering moet heel wat uitdagen tegelijk aanpakken. “We moeten heel veel investeren, maar er is geen geld. We moeten het overheidsbeslag afbouwen, maar we mogen de belastingen niet verhogen. De competitiviteit moet ook omhoog. De veiligheidscultuur moet opgebouwd worden vanuit het niets”, zei De Wever.

“Mensen willen dat het liefst van vandaag op morgen, maar ze willen er zelf niet meer toe bijdragen zelf”. De regering heeft wel degelijk heel wat van die “werven” aangepakt, maar de coalitie van N-VA, CD&V, MR en Open VLD slaagt er volgens De Wever niet in om in de perceptie vertrouwen te creëren.

‘Foert?’

De Wever zei dat de regering haar agenda moet uitvoeren, de komende jaren nog drie tot vier miljard structureel moeten besparen. “Men zal het perspectief op ’19 moeten zetten en dan de realiteit moeten verdedigen tegen de perceptie die gecreëerd wordt”.

Het interview volgt enkele dagen nadat uit een peiling was gebleken dat de N-VA fors kiezers verliest aan het Vlaams Belang.

De Wever: “Je ziet dat in tijden van onbehagen mensen naar extremisme gaan. In Wallonië gaat dat naar extreemlinks, in Vlaanderen naar extreemrechts. Wij bereiken dezelfde kiezers als Vlaams Belang, maar wij lijken niet op elkaar. Wij hebben de kiezers altijd een constructief verhaal aangereikt. Het is nu de vraag of de mensen nog geloven in zo’n verhaal dat oplossingen aanbiedt. Of zeggen ze opnieuw foert?”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content