Johan Van Overtveldt (N-VA)

De wartaal van Rudy Demotte

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

Rudy Demotte komt meestal als redelijk en verstandig over, maar hij slaat wartaal uit rond de Waalse neergang en het succes van Duitsland.

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) gaf een interview aan De Tijd. Alhoewel Demotte meestal als een behoorlijk redelijk en verstandig man overkomt, bulkt dit interview van de merkwaardige uitspraken. We pikken er twee uit: zijn argumentatie rond de Waalse neergang en die rond het succes van Duitsland.

Rond de neergang van de Waalse economie de voorbije decennia zegt Demotte: “De de-industrialisatie van Wallonië had niet alleen met politiek of de opkomst van petroleum te maken, maar ook met de financiering van de economie”.

De economische neergang van Wallonië had niks te maken met de opkomst van petroleum en alles met politiek. Het was de politiek, Waals én Belgisch, die toeliet dat het investeringsklimaat in Wallonië dermate verziekte dat ondernemingen en holdings en masse Wallonië de rug toekeerden, ondanks de rijke industriële traditie. De vakbondsmilitantie speelde een erg belangrijke rol in de Waalse neergang maar daar rept Demotte met geen woord over. Bovendien was het vooral onder vakbondsdruk dat men (Belgische) middelen in bodemloze putten van vergane industrieën bleef pompen. En het was ook de verantwoordelijkheid van de politiek dat mensen als Albert Frère er in slaagden om hun winstgevende activiteiten privaat te houden en de verlieslatende te socialiseren (hét verhaal van het Waalse staal).

Wat Duitsland betreft, wijst Demotte erop dat dat je “met de Duitse visie in de problemen komt”. Dit is het onderhand bekende verhaal van hoe sociaal onrechtvaardig het er wel aan toe gaat in Duitsland. Lage lonen zorgen voor tewerkstelling, maar tasten het sociale weefsel aan. Demotte gaat volkomen voorbij aan het feit dat ons model met hogere lonen het sociaal weefsel nog veel meer aantast dan thans in Duitsland gebeurt. Wij veroordelen door ons loonbeleid grote groepen tot permanente werkloosheid zonder uitzicht. In Duitsland hebben de mensen die aan lage lonen moeten werken ten minste een reëel perspectief op beterschap via kennis en ervaring opgedaan op de werkvloer. Bovendien zorgt deze tewerkstelling voor minder uitgaven en meer inkomsten voor de staat waardoor méér middelen ter beschikking staan om de echt behoeftigen in de maatschappij een helpende hand te kunnen toesteken.

Het Belgisch model is vandaag veel asocialer dan het Duitse. Het is enkel maar omdat mensen als Demotte er op een heel andere manier over praten dat het anders oogt. Ook hier bedriegt de schijn echter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content