De Vriendt (Groen) en Demir (N-VA) willen Belgisch signaal tegen beleid Erdogan

© Reuters

Parlementsleden Wouter De Vriendt (Groen) en Zuhal Demir (N-VA) stellen in een gezamenlijk persbericht de evolutie van de mensenrechten en de rechten van minderheden in Turkije aan de kaak. ‘Het Erdogan van Turkije kan geen kandidaat-lidstaat zijn van de EU. De democratische waarden worden door het regime van Erdogan met de voeten getreden’, klinkt het.

Volgens Wouter De Vriendt (Groen) en Zuhal Demir (N-VA) gaan de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in Turkije gebukt onder het beleid van Erdogan, dat alleen maar strikter werd sinds de couppoging deze zomer. Zo werden vorige week verschillende parlementsleden van de pro-Koerdische HDP gearresteerd. Het wordt tijd dat het Belgische parlement een duidelijk signaal geeft’, stellen de twee kamerleden. Ze vragen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) daarom om enkele HDP-parlementsleden in de Kamer uit te nodigen, als signaal tegen het Turkse regeringsbeleid.

Sinds de couppoging werden al meer dan 35.000 mensen gearresteerd. ‘Een veelvoud daarvan werd ontslagen in een poging om het staatsapparaat te ‘zuiveren’ van andersdenkenden’, zo zeggen De Vriendt en Demir. ‘Democratie is meer dan het aantal stemmen die een president achter zijn naam heeft staan.’

Persvrijheid

Daarnaast wijzen ze erop dat de persvrijheid in Turkije een steeds legere doos is. Op de Press Freedom Index van Reporters Zonder Grenzen is Turkije de voorbije 10 jaar weggezakt van de 98e, naar de 151e plaats. ‘Persvrijheid is onbestaande sinds Erdogan aan de macht kwam. Erdogan laat duidelijk alle Europese ambities varen. Het wordt tijd dat België een duidelijk standpunt inneemt over de evolutie van de democratische waarden in Turkije’, besluiten Demir en De Vriendt.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content