De Vlaming heeft geen groen bij de deur

Een wandeling in het bos vergt voor veel mensen een flinke expeditie. © Belga

Drie miljoen Vla­minge hebben geen groot na­tuurgebied binnen loopafstand van hun huis. Het bos is verdwenen, zegt de vereniging Natuurpunt.

Zowat de helft van alle Vlamingen moet langer dan 1,6 kilometer -in vogelvlucht- wandelen om een natuurgebied van 30 hectare te berei­ken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van een onderzoek van Natuurpunt. “Groen bij de deur, is goed voor de gezondheid, zowel fysiek als men­taal”, zegt Annelore Nys van Na­tuurpunt.

Limburg groenste provincie

Van de twintig gemeen­ten die voor elke inwoner natuur op wandelafstand van 1,6 kilome­ter voorzien, ligt de helft in Lim­burg. Genk, Heusden-Zolder en Houthalen­-Helchteren voeren de top 20 aan.

In de provincie Antwerpen kan 62 procent van de inwoners op wandel in een natuurgebied bij de deur. Vlaams-Brabant vertegenwoordigt het Vlaams gemiddelde. Dan volgt Oost-Vlaanderen (30 pct), en in West-Vlaanderen ten slotte, vindt 76 procent van de inwoners geen groot natuurgebied op wandelafstand van zijn huis.

Bos verdwenen

“De laatste vijftig jaar is er veel bos verdwenen. Vooral de zuidhoek van West­-Vlaanderen is een erg op landbouw gerichte regio”, legt Nys uit. “Open landschappen genereren een posi­tiever effect dan industrie, maar akkers en weilanden hebben niet hetzelfde positieve effect als na­tuurgebied.”

De natuurvereniging ba­seerde zich voor het onderzoek op het Ruimtemodel van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek en hanteerde de Vlaamse groen­normen, de langetermijnplanning voor natuur en groen die Vlaanderen in 1993 opstelde, als parameter. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content