De Vlaamse werkzaamheidsgraad ligt hoger dan gedacht

© Getty
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Met zijn werkzaamheidsgraad van 74,6 procent is Vlaanderen hooguit een Europese middenmoter. Maar als je geen rekening houdt met de studenten belanden we in de subtop, met 77,9 procent. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KU Leuven.

De werkzaamheidsgraad geeft het aandeel werkenden aan uitgedrukt in procenten van de bevolking tussen 20 en 64 jaar. In België (68,5 in 2017) ligt dat percentage al jaren ver beneden het gemiddelde van de 28 lidstaten van de Europese Unie (72 procent in 2017). Vlaanderen behaalde in 2017 een werkzaamheidsgraad van 73 procent en in 2018 één van 74,6 procent.

Het aantal studenten dat zijn opleiding combineert met betaalde arbeid ligt in ons land, en vooral in Vlaanderen, wel een stuk lager dan in de meeste EU-lidstaten. Dat stelt het Steunpunt Werk van de KU Leuven vast in een nieuwe studie. Die situatie beïnvloedt onze werkzaamheidsgraad negatief, zeggen de onderzoekers: de ‘klassieke berekening straft regio’s af met een hoog aandeel jongeren die studeren en gelijktijdig geen betaalde arbeid verrichten’.

Van de 262.700 Vlaamse studenten die ouder zijn dan 20 jaar waren er in 2018 maar 79.000 aan het werk, ofwel 29,9 procent — het kan gaan om studenten die een vakantiejob hebben of hun studie combineren met een (al dan niet voltijdse) job. Het Europese gemiddelde ligt een stuk hoger; in Nederland bedraagt het aandeel werkende studenten zelfs 71,2 procent.

In Vlaanderen had 29,9 procent van de studenten vorig jaar een job. In Nederland was dat 71,2 procent.

Als je de studenten buiten beschouwing laat, stijgt de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen met 3,3 procentpunten tot 77,9 procent — en heeft de huidige Vlaamse regering haar ambitie om de werkzaamheidsgraad op te krikken tot minstens 76 procent plotsklaps bereikt.

In Europa klimmen we met die berekeningswijze van de zestiende naar de elfde plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content