De Troy laat directeur en cipiers gevangenis Sint-Gillis oppakken

Het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis heeft zondag actie gevoerd na een incident met onderzoeksrechter Wim De Troy, bekend van Operatie Kelk.

Het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis heeft zondag actie gevoerd na een incident met onderzoeksrechter Wim De Troy, bekend van Operatie Kelk. Die liet drie mensen, onder wie de gevangenisdirecteur, oppakken omdat hij zijn wagen niet op de binnenkoer mocht parkeren. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat de zaak onderzoeken.

Het gevangenispersoneel liet zondagmiddag niet toe dat De Troy zijn wagen parkeerde op de binnenkoer van de gevangenis. Volgens de veiligheidsvoorschriften mogen alleen celwagens en politievoertuigen binnen de gevangenismuren komen.

De onderzoeksrechter liet daarop een directeur, een adjudant en de portier oppakken. Vreemd genoeg gebeurde dat door de politie van de Vlaams-Brabantse gemeente Zaventem, terwijl de gevangenis van Sint-Gillis in de Brusselse politiezone Zuid ligt.

Het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis voerde na het incident actie, maar heeft intussen het gewone werkritme hervat. De drie opgepakte personen zijn intussen vrijgelaten.

Verslag

De Clerck wacht tegen maandagmiddag een uitgebreid verslag van de verschillende diensten over het incident. “Op het eerste zicht lijkt het dat het gevangenispersoneel correct heeft gehandeld”, zei hij aan persagentschap Belga.

De minister is van plan om de hiërarchische oversten van De Troy om een gepaste reactie te vragen. “Ik zal het niet zo laten. Als bevestigd wordt wat nu naar voren komt, dan vind ik het een zeer vreemde reactie van de onderzoeksrechter. Dit is buiten verhouding.”

“Wij doen heel wat inspanningen om het gevangeniswezen goed te laten verlopen,” aldus De Clerck. “Het kan niet dat een onderzoeksrechter de regels negeert”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content