Koen Meulenaere

De marketeer en prins Johan Friso

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Nederland is niet klaar voor een moderne krantenmaker, stelt Koen Meulenaere, de gevreesde satiricus van Knack vast.

Koen Meulenaere is de gevreesde satiricus van Knack

De marketeer kreeg vorige week het hele lage land over zich heen, en zeker dat deel ervan dat lezer is van NRC-Handelsblad. Of dat een afkalvend dan wel een aangroeiend deel is, hangt af van de vraag of de door de marketeer uitgeschreeuwde oplagecijfers van het derde kwartaal 2011 overeenstemmen met de werkelijkheid. Men gaat er natuurlijk van uit van wel, maar in het leven en zeker in de media is het beter van niets uit te gaan.

Het dispuut heeft ook in ons land enige weerklank gehad. De dag van het ongeluk van de Nederlandse prins Johan Friso was NRC-verslaggeefster Jannetje Koelewijn met haar echtgenoot, neurochirurg Kees Tulleken, toevallig in Innsbruck voor een clinic in de kliniek waar de prins was binnengebracht. Van nature geneigd van het dak af te komen, besloot Koelewijn er deze keer onder te kruipen, haastte zich met haar man naar het ziekenhuis waar de rest van de pers aan de deur werd tegengehouden, en luisterde gretig mee toen de behandelende geneesheer zijn Nederlandse confrater alle informatie over de echte medische toestand van de prins toevertrouwde.

Daaruit zou gebleken zijn dat Johan Friso geen schedelbasisfractuur had opgelopen, in tegenstelling tot wat de Rijksvoorlichtingsdienst iedereen wijsmaakte. Het was allemaal zo erg niet, was de teneur, een beetje hoofdpijn.

De dag nadien stond dat in het lang en het breed op de voorpagina van NRC. Goede journalistiek of een grove schending van het medisch geheim en de privacy? De discussie barstte los. De marketeer verdedigde op de site van NRC zijn beslissing, waarna meer dan vijfhonderd reacties binnenstroomden. Twee ervan positief: eentje van ene PVdM, het tweede van een zekere Linda DéWé. Al de rest had het over schandelijke sensatiezucht waaraan niet eens The Sun zich bezondigt. Een week later bleek alvast de conclusie van NRC er een tikje naast te zijn geweest, en kroop de hoofdredacteur publiekelijk door het stof. In zijn eigen krant werd hij door zijn eigen columnist Youp van ’t Hek vergeleken met de hoofdredacteur van Privé.

Ze zouden in Nederland beter wat op hun woorden letten of de marketeer houdt het voor bekeken. Hij is nu al discreet aan het polsen of hij niet terug naar Groot-Bijgaarden mag. Dat zal dan wellicht als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad zijn, zoals Linda De Win hem al eens, voller van boosaardigheid dan van genade, heeft gegroet.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content