De jongste, de flamboyantste, de toppers: 5 keer opvallende parlementsleden

Yoleen Van Camp (N-VA) en Nawal Ben Hamou (PS) flankeren Kamervoorzitter André Flahaut (PS) op de openingszitting. © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Het federale parlement is ingezworen. Enkele parlementsleden vielen op. Een eigenzinnige selectie van vijf maal opvallende parlementsleden: de jongsten, de flamboyantste, de toppers, de roodste, …

1. Kristof Calvo

Opvallend omdat: de jongste fractieleider van het halfrond

Kristof Calvo is met zijn 27 een van de drie jongste parlementsleden, samen met Yoleen Van Camp (N-VA) en Nawal Ben Hamou (PS). Hij was in 2010 het jongste rechtstreeks verkozen parlementslid ooit.

In deze legislatuur neemt hij de fakkel over van Stefaan Van Hecke als fractieleider van Groen-Ecolo. Jean-Marc Nollet van Ecolo neemt het na een half jaar over, ook voor zes maanden. Calvo en Nollet zullen dus in een roterend systeem leiding geven aan de fractie.

Kristof Calvo (Groen)
Kristof Calvo (Groen)© Belga

Calvo: ‘Het is een eer om deze fractie te mogen leiden. Wij kenmerken ons met twee dingen: dossierkennis en oplossingen. Die lijn gaan we behouden. Deze fractie is een schoon koor, het zal mijn taak zijn ze schone liedjes te laten zingen.’

2. Daniel Senesael

Opvallend omdat: burgemeester van het dorp waar Gerard Dépardieu woont (en ook wel voor zijn flamboyante kostuums)

Daniel Senesael is een fenomeen. Hij is burgemeester van d’Estaimpuis, dat 25 procent Fransen telt in het bevolkingsregister. Een daarvan is Gerard Dépardieu. Senesael was enorm opgetogen met de komst van de puissant rijke en wereldberoemde Franse acteur.

Daniel Senesael
Daniel Senesael© Franky Verdickt

Senesael staat ook bekend om zijn flamboyante kledingstijl. Ook vandaag, op de openingszitting van het federale parlement, is hij het heertje: zijn knalroze pak valt op temidden het vele grijs en donkerblauw. Alvast wat dat betreft zal hij concurrent zijn voor Maya Detiège (SP.A), Meryem Kitir (SP.A) en Zuhal Demir (N-VA) die ook al eens kleurrijk hun opwachting maken in de assemblée.

3. Raoul Hedebouw en Marco Van Hees

Opvallend omdat: voor het eerst sinds bijna dertig jaar opnieuw communisten in de Kamer

Raoul Hedebouw en Marco Van Hees zijn de twee federale verkozenen van de PVDA-PTB. Antwerpenaar Peter Mertens greep net naast een zitje.

De perfect tweetalige Hedebouw uit Luik en Van Hees, belastingspecialist van de partij die uitbracht dat multinationals in ons land weinig tot geen belastingen betalen, vormen de kleine donkerrode fractie in de Kamer.

Marco Van Hees en Raoul Hedebouw van PVDA-PTB
Marco Van Hees en Raoul Hedebouw van PVDA-PTB© BELGA

Partijvoorzitter Mertens: ‘Ons motto in het parlement wordt: ‘straat, raad, straat’. We zullen dus blijven oppikken wat op straat leeft, en dat in het parlement brengen.’ Hedebouw belooft ‘veel lawijt‘.

4. Yoleen Van Camp en Nawal Ben Hamou

Opvallend omdat: de jongste Kamerleden

Yoleen Van Camp en Nawal Ben Hamou, respectievelijk N-VA en PS, flankeerden André Flahaut (PS) tijdens de openingszitting. Zij mochten dat doen omdat ze de jongste verkozenen zijn, met respectievelijk 26 en 27 lentes.

Yoleen Van Camp (N-VA) en Nawal Ben Hamou (PS) flankeren Kamervoorzitter André Flahaut (PS) op de openingszitting.
Yoleen Van Camp (N-VA) en Nawal Ben Hamou (PS) flankeren Kamervoorzitter André Flahaut (PS) op de openingszitting.© BELGA

5. Bart De Wever, Elio Di Rupo, Benoît Lutgen, Wouter Beke, Didier Reynders …

Opvallend omdat: het partijtoppers zijn

Het parlement van de openingszitting telt erg veel partijtoppers. Bijna alle partijvoorzitters tekenen present, maar ook vele ministers.

Voor CDH: Benoît Lutgen en Melchior Wathelet;

voor N-VA: Bart De Wever;

voor CD&V: Wouter Beke, Servais Verherstraeten, Koen Geens, Pieter De Crem, Hendrik Bogaert;

voor MR: Didier Reynders en Charles Michel;

voor Open VLD: Alexander De Croo, Maggie De Block, Annemie Turtelboom;

voor SP.A: Johan Vande Lanotte en Monica De Coninck;

voor PS: Elio Di Rupo, Laurette Onkelinx.

Bart De Wever (N-VA)
Bart De Wever (N-VA)© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content