Opinie

Jean Marie de Meester (Rood!)

De één en ondeelbare N-VA-werkelijkheid

Jean Marie de Meester (Rood!) Advocaat en voorzitter van Rood! West-Vlaanderen

Dat de N-VA naast de federale wet ook de Europese wetgeving naast zich legt, is opmerkelijk daar de N-VA te pas en te onpas schermt met de Europese regels in de context van de besparingen.

‘De juridische werkelijkheid verandert niets aan de feitelijke’ zo verklaarde N-VA-kopstuk en tevens OCMW-voorzitter van Antwerpen Liesbeth Homans als reactie op de schorsing door de Antwerpse gouverneur van de zogenaamde vreemdelingtaks.

Subliem door haar eenvoud was haar antwoord. Ik zag mij al op de volgende zitting van de correctionele rechtbank pleiten : “Voorzitter er is de juridische werkelijkheid en er is de feitelijke. Juridisch heeft mijn cliënt misschien wel een bank overvallen maar feitelijk heeft hij als belastingbetaler en redder van de banken zichzelf overvallen …”. De vrijspraak lonkt, ware het niet van die onwillige Brugse rechters die mij pek en verengewijs de rechtszaal zullen uitdragen. In Antwerpen zou dit blijkbaar wel pakken…

Het moet zijn dat de N-VA-notaris van dienst Geert Bourgeois of op retraite of in verlof was in Lapland want anders had hij dit juridisch gedrocht zeker niet laten passeren. Elke huis-, tuin- en keukenjurist, waartoe ik mezelf trouwens reken, wist al dat die vreemdelingentaks – lees Vlaams Belangkiezers-aantrektaks – geen lang juridisch leven zou beschoren zijn.

Naast de bezwaren wegens inbreuk op de Europees regels miskent de ingevoerde vreemdelingenkas ook de federale wet uit 1968 die de verblijfsbelasting voor vreemdelingen afschafte. Nu ja, bij de N-VA lopen ze al vooruit op de feiten en gaan ze er al van uit dat Vlaanderen in 2014 onafhankelijk zal zijn en dat de vermaledijde Belgische wetgeving toch niet meer van toepassing is. Wat maakt dat jaartje nu nog uit, zal men gedacht hebben op de kanselarij van de Grote Leider van Antwerpen.

Maar dat de N-VA naast de federale wet ook de Europese wetgeving naast zich legt is des te opmerkelijker daar de N-VA te pas en te onpas schermt met de Europese regels, zij het in een totaal andere context, die van de besparingen die moeten doorgevoerd worden op last en gezag van Europa. Als het over inleveren en besparen gaat is de Europese wet een door God zelf geschreven tekst die onwrikbaar moet nageleefd worden. Wie dit niet doet, dreigt de toorn van de almachtige Europese commissie op zich af te roepen. Niemand, maar dan ook niemand in ons land die staat te springen om de komst van de Europees financieel inquisiteur Olli Rehn. Dan nog liever deze winter doortrekken tot in september van dit jaar.

Het is duidelijk dat tussen de goedkope retoriek van “verandering” en de feitelijke realiteit een enorme kloof gaapt, die van de interne en internationale regels. Wie meent de kiezer te moeten voorhouden dat er kant en klare oplossingen bestaan voor juridisch ingewikkelde problemen zal moeten vaststellen dat hij op het einde van de rit zijn kiezers zwaar teleurgesteld zal hebben. Het is nog meer dan een jaar tussen nu en de moeder aller verkiezingen …

Jean Marie de Meester

Partner Content