‘De dader keek me aan, ik keek hem aan’

Een magistraat uit Luik stond oog in oog met de dader van de aanslag: ‘We keken elkaar aan, ik verstopte me en wilde mijn gsm nemen. Maar in die tijd hoorde ik het al ontploffen.’

Een magistraat uit Luik was ooggetuige van de aanslag op de Place Saint Lambert in hartje Luik. Hij sprak met de collega’s van Le Vif/L’Express: “Gelukkig heb ik niet, zoals gewoonlijk, de trappen genomen die uitgeven op de Point Chaud en het bushokje. Ik ging langs de straat rechts van de Place Saint Lambert.”

“Vandaar kan je die plek heel goed zien, want het is een hellend vlak. Ik zag dus de dader staan, op zowat 20 meter. Hij droeg een zak waaruit een wapen stak. Hij keek me aan, ik keek hem aan. Ik trok me enkele meters terug, om uit zijn gezichtsveld te geraken en mijn gsm te nemen. Maar in die tijd begon het te ontploffen.”

“Ik zocht dekking en ik zag hem de granaten afvuren. Het waren er vier. Daarna schoot hij met een automatisch wapen.”

Getuige: ‘Hallucinant hoe snel geruchten circuleren’

De getuige is onder de indruk van hoe snel bepaalde geruchten de ronde deden: “Het is hallucinant hoe snel er onzin circuleert: er zouden meerdere daders geweest zijn, schietpartijen, een achtervolging, medeplichtigen, … De veiligheidstroepen moeten zich bezighouden met het onderscheiden van waarheden van onjuistheden, terwijl ze zoveel gewonden zijn die hulp kunnen gebruiken.” (Le Vif/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content