De Croo verbaasd over ‘vuile oorlog tussen CD&V en N-VA’

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) © Belga

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo reageert verbaasd op de ‘vuile oorlog’ tussen CD&V en N-VA. ‘Als je een beslissing neemt, moet je die nadien als ploeg verdedigen. Al de rest is een zekere graad van totentrekkerij’, aldus De Croo in een reactie op de uitgelekte CD&V-mail over de inzet van militairen.

De Antwerpse CD&V riep militanten dit weekend in een uitgelekte mail op om via de sociale media te klagen over de aanhoudende militaire aanwezigheid in de stad. Nochtans gaat het om een beslissing van de eigen federale regering.

De mail stelt expliciet dat het kabinet van vicepremier Kris Peeters weet heeft van het initiatief en er nadien de pers over zal tippen. ‘Achterbaks’, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

‘Als je in een regering zit, maak je akkoorden. Je kan nooit honderd procent je goesting krijgen’, reageert De Croo verbaasd op het Vtm Nieuws. ‘De uitdagingen zijn groot. Als je zaken wil doen, kan je dat enkel als je samenwerkt, niet als je elkaar continu tegenwerkt.’

De Croo erkent dat er ‘misschien op dit gebied vandaag een gebrek aan ploeggeest is’. ‘Maar wat niet is, kan nog komen’, zegt de liberaal, die ervan overtuigd is dat elk van de vier coalitiepartners – N-VA, MR, CD&V en Open VLD – op zijn plaats zit in de federale regering.

Ook MR-vicepremier Reynders noemde het op de RTBF ‘onaanvaardbaar’ dat collegiaal genomen beslissingen in twijfel worden getrokken. Veel ludieks – zoals Peeters het noemde – ziet Reynders niet aan de demarche. ‘Er zijn andere manieren om te grappen, eerder dan over de veiligheid in de straten van Antwerpen’, besloot hij. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content