‘De Crem bewerkte Leterme via Clinton’

Dat blijkt uit WikiLeaks-mails van de Amerikaanse ambassade over de Belgische aanwezigheid in Afghanistan.

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft eind 2009 een grotere Belgische bijdrage voor Afghanistan afgedwongen door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in te schakelen.

Dat blijkt uit mails van de Amerikaanse ambassade in Brussel naar Washington, zo meldt De Standaard vrijdag.

De krant publiceert vanaf vrijdag WikiLeaks-mails van Amerikaanse diplomaten over ons land. De krant werkte daarvoor niet samen met WikiLeaks-stichter Julian Assange of met WikiLeaks zelf, maar kreeg onbeperkte toegang tot de volledige diplomatieke post via de Noorse krant Aftenposten.

De Standaard kon op basis van die mails onder meer vaststellen dat minister van Defensie De Crem (CD&V) door de Amerikaanse ambassade wordt omschreven als ‘één van de beste vrienden van de VS in de Belgische regering’.

De krant meldt vrijdag op haar website dat De Crem, die eind 2009 een groter Belgisch engagement voor Afghanistan wilde, daarvoor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton inschakelt als ze op bezoek komt in Brussel.

Via de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman speelt hij haar door wat ze moet vragen aan premier Yves Leterme (CD&V): meer troepen, een verlenging van de missie en politietrainers, zo luidt het. Die drie verzoeken heeft Clinton volgens de mails effectief aan de premier gericht.

Reactie De Crem

In een reactie zei De Crem vrijdagavond dat de onthullingen ‘dicht bij de waarheid zitten’. Maar beweren dat hij met Clinton onder één hoedje zou spelen tegen Leterme is hem ’te veel eer aandoen’, zo zei De Crem vrijdagavond in Terzake (Canvas).

De Crem wees er wel op dat de beslissing om langer in Afhanistan te blijven en meer troepen te sturen een beslissing was van de hele regering, op voordracht van de premier, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content