De Clercq en De Croo Open VLD-lijsttrekkers in Oost-Vlaanderen, Rutten en De Block in Vlaams-Brabant

Gwendolyn Rutten en Maggie De Block © Belga

In Oost-Vlaanderen wordt niet Jean-Jacques De Gucht, maar wel Mathias De Clercq Vlaamse lijsttrekker voor de Open VLD. Alexander De Croo is er de federale kopman. In Vlaams-Brabant trekt partijvoorzitster Gwendolyn Rutten de Vlaamse lijst en staatssecretaris Maggie De Block de federale.

In Oost-Vlaanderen klopt Mathias De Clercq voor het lijsttrekerschap zijn grote concurrent Jean-Jacques De Gucht, eveneens de zoon van een liberale prominent. 280 afgevaardigden van de plaatselijke partijbesturen in de provincie beslechtten het pleit met hun stemmen. De federale lijst wordt getrokken door een andere minsterszoon, vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo.

In Vlaams-Brabant besliste het Open VLD-regiobestuur om voorzitter Gwednolyn Rutten en de populaire Maggie De Block ind e ring te sturen. ‘Nu de lijsttrekkers bekend zijn, kunnen kandidaten zich melden om de andere plaatsen op de lijsten in Vlaams-Brabant in te vullen’, zo meldt de partij in een persbericht.

De Gucht: ‘You win some, you lose some’

Jean-Jacques De Gucht reageert ontgoocheld maar zegt dat de partij voorgaat. “You win some, you lose some”, zegt hij.

“We hebben een interne poll gehouden en Mathias heeft die gewonnen. Als er twee kandidaten zijn, dan is er één die wint en één die verliest. We moeten nu naar de echte poll gaan op 25 mei, samen met Alexander, Mathias, ikzelf en alle anderen op de lijst. Het is echt belangrijk dat Open Vld op een goede manier vertegenwoordigd is in de verschillende parlementen.”

De Gucht geeft toe ontgoocheld te zijn. “Ik had dit graag gewonnen en het zou bijzonder raar zijn moest ik nu het tegendeel zeggen. Maar mijn voornaamste doel is de liberale partij, en er is er maar één in Vlaanderen, zo sterk mogelijk naar buiten te brengen.”

Geen verrassing

In tegenstelling tot de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen verliep de aanduiding van de lijsttrekkers in Vlaams-Brabant zonder veel commotie. Zoals verwacht trekt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block de Kamerlijst. Dat partijvoorzitster Gwendolyn Rutten de Vlaamse lijst aanvoert, is evenmin een verrassing.

‘Voor Open Vld staat de economie centraal, ook in Vlaams-Brabant. Maggie en ik kiezen voor samenwerking in de plaats van blokkering. We zijn een sterke tandem’, zegt Rutten.

Enige kandidaat

Mathias De Clercq, de kleinzoon van wijlen Minister van Staat Willy De Clercq, is sinds september 2009 is Eerste schepen in Stad Gent en momenteel bevoegd voor Haven en Economie en Ondernemen. In 2010 wist hij met 60.291 voorkeursstemmen zijn zetel in het Federaal Parlement te behouden.

Alexander de Croo (38) is sinds halverwege oktober 2012 vice-premier en Minister van Pensioenen. De Croo was de enige kandidaat voor het federale kopmaschap. De Croo werd in 2010 voor het eerst als senator verkozen. Sinds 2012 is De Croo ook titelvoerend burgemeester in Brakel. Tussen 2009 en 2012 was de zoon van Minister van Staat Herman De Croo partijvoorzitter.(Belga/KVDA/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content