‘De Apocalyps drijft onze jongens naar Syrië en Irak’

Jean-Louis Denis werd in juni 2012 gearresteerd nadat hij een menigte in Sint-Jans-Molenbeek provoceerde. © Belga
Marie-Cécile Royen

Het geloof in het naderende einde der tijden zou de drijfveer zijn achter de beslissing van sommigen om naar Syrië af te reizen, dat zegt salafist Jean-Louis Denis vanuit voorhechtenis: hij wordt ervan verdacht een terroristische groepering te leiden.

Het geloof in het naderende einde der tijden zou de drijfveer zijn achter de beslissing van sommigen om naar Syrië af te reizen. De getuigenis van Jean-Louis Denis, bijgenaamd “Le Soumis” (de onderworpene), illustreert deze week de voorpagina van zusterblad Le Vif/L’Express over de Apocalyps.

Jean-Louis Denis, bijgenaamd “Le Soumis”, is 40 jaar en momenteel in voorhechtenis. Hij wordt ervan verdacht “leider” te zijn van een terroristische groepering en twee jongeren van het atheneum Fernand Blum in Schaarbeek aangespoord te hebben tot de jihad in Syrië. De man die verdedigd wordt door advocaat Sébastien Courtoy, betwist die aanklacht. Hij werd al enkele keren door de Raadkamer van Brussel bijna onder voorwaarde vrijgelaten maar de Kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft die beslissing altijd vernietigd.

Resto onder invloed Sharia4Belgium

Na een losbandig leven (alcohol en gokken) bekeert Denis zich tot de radicaalste islam. In 2008 verschijnt zijn naam voor het eerst in een gerechtelijk dossier omdat hij in de Brabant- en Aarschotstraat in Schaarbeek antidemocratische pamfletten uitdeelde waarin hij opriep tot de jihad. Onder invloed van Sharia4Belgium heeft hij het Resto du Tawhid opgericht dat in het Noordstation voedsel uitdeelt aan behoeftigen en tegelijk aan proselitisme doet. Hij werd op 9 december 2013 aangehouden.

De salafist heeft vanuit zijn cel een interview met onze collega’s van Le Vif/L’Express gedaan waarin hij zijn geloof in de Profetie van de Witte Minaret uitlegt. Volgens die voorspelling is Syrië (land van Cham) de plaats waar goede moslims moeten gaan vechten om de komst van de Messias te versnellen en een plaatsje in het Paradijs te verdienen. De anderen zijn gedoemd tot verval.

Le Vif/L’Express : Wat staat er in die profetie?

Jean-Louis Denis : De profeet Jezus moet terugkeren naar Damascus, naar de witte moskee. Hij zal tegen de Antichrist strijden, tegen de andere religieuze gemeenschappen en alle moslims die de leer van de rigoristische islam niet gevolgd hebben. We kennen de datum van zijn terugkeer niet. De profetie wordt verspreid door hadiths en voor echt verklaard door één van de grootste referenties van de islam, El Bouali El Muslim.

Waar hebt u er voor het eerst over horen spreken?

Niet in een officiële moskee. Die moskeeën zijn gelaïciseerd. Ze hebben zich aangepast aan de westerse samenleving. Daarom zeggen ze niet dat moslims die de rigoristische islam niet volgen en die hun religie willen laten evolueren zullen sterven.

Waar vindt u die ideeën?

Persoonlijk heb ik ze niet op internet ontdekt maar in twee boeken die in Parijs uitgegeven zijn: “Le Bienfait du Cham” en “La Venue de Jésus sur terre”.

Welke zijn volgens die profetie de tekenen van de terugkeer van de Messias ?

Vrouwen die zich in mannen veranderen, mannen in vrouwen, zedenverval, moslims die zichzelf laïciseren, die hun geloof verloochenen, oorlog, chaos … De profetie heeft het ook over de vorming van drie grote legers: in Arabië, in Jemen en in Irak-Syrië. Vandaag zijn veel voortekenen samengekomen.

Wat moet volgens u de moslim doen die op de terugkeer van de Messias wacht ?

Trouw blijven aan het dogma. Zijn religie niet verkopen. Moslims die in het Westen leven moeten zich verzetten om trouw te blijven. Er is geen enkele verplichting om er een aanslag te plegen. Wel moeten ze weggaan als het hier niet goed gaat. Als ze naar Cham gaan (Irak-Syrië) moeten ze vechten want het is er oorlog.

Hoe zal de profetie eindigen?

Na de terugkeer van Jezus zullen er zeven jaren vrede zijn. God zal zijn gerechtigheid laten geschieden. Er zal een golf aan bekeringen tot de islam komen. Na zeven jaar zal Jezus sterven. Alle goede gelovigen zullen hem volgen in het paradijs. Degene die blijven zullen elkaar uitmoorden en het doelwit worden van huiveringwekkende en walgelijke wezens, een lot dat de goede moslims bespaard zal worden.

Marie-Cecile Royen

Partner Content